Uzdod jautājumu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības konsultatīvā centra pārstāvjiem

Ziņa publicēta 20.06.2011
Atgādinām, ka vienmēr ir svarīgi zināt likumu normas, kas dažādos normatīvajos aktos ietekmē darba tiesiskās attiecības un kam šajā sakarā ir jāpievērš uzmanība!

Bija gadījums, kad darba attiecības tika izbeigtas, bet darba devējs neizmaksāja visu darba samaksu. Darbinieks vērsās valsts darba inspekcijā (VDI) pēc padoma un atrada palīdzību Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) konsultatīvajā centrā. Pēc izsūtītās brīdinājuma vēstules uzņēmuma vadībai, darbinieks saņēma pilnu darba samaksu!

Piemēram, Darba aizsardzības likuma 5. pantā noteikts, ka darba devējam ir pienākums organizēt un nodrošināt darba aizsardzības sistēmas darbību savā uzņēmumā un VDI inspektori rūpīgi seko līdzi, kā tiek ievērotas un pildītas likumu normas. Apzinoties, ka sakārtota darba vide ir uzņēmuma īstenais kapitāls, kāds jauns uzņēmējs VDI inspektoru pamudināts nolēma sakārtot Darba aizsardzības sistēmu uzņēmumā. Kopīgi ar LBAS darba aizsardzības speciālistiem tika izvērtēti riska faktori darba vietās, izstrādātas instrukcijas, veikta darbinieku apmācība un sakārtota dokumentācija darba aizsardzības jautājumos!

IZMANTO IESPĒJU!

Latvijā darbojas pieci LBAS konsultatīvie centri: Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā un Valmierā. Turpinot Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) informatīvo kampaņu Latvijas reģionos, LBAS Vidzemes reģiona speciālisti trešdien, 13. jūlijā, no plkst. 11:00 līdz 14:00 Madonas novada bibliotēkā sniegs bezmaksas konsultācijas un informāciju par to, kas jāņem vērā uzsākot vai izbeidzot darba attiecības, par darba samaksu, par darba un atpūtas laiku, par darba aizsardzību un darba drošības noteikumiem, kā arī par arodbiedrību lomu uzņēmumā.

11:00 – 11:30        prezentācija par LBAS un konsultatīvo centru darbību

11:30 – 12:00        jautājumi un atbildes

12:00 – 14:00        juridiskas konsultācijas par darba tiesību un darba aizsardzības
                                 jautājumiem.

No 01.jūlija var pieteikties konsultācijām, zvanot 20222326 (Darba tiesības) vai 29108231 (Darba aizsardzība).

Aicinām nākt, jautāt un saņemt konsultācijas, jo izpratne un likumu zināšana ir solis uz to, lai nepieļautu likuma pārkāpumus un aizstāvētu savas tiesības.

www.arodbiedribas.lv