Tikšanās ar dzejnieci Dainu Sirmo

Ziņa publicēta 07.09.2021
15. septembrī 17:30 Madonas novada bibliotēkā aicinām uz tikšanos ar dzejnieci Dainu Sirmo! Daina Sirmā (1958) ir latviešu dzejniece. Mācījusies Dikļu pamatskolā, pēc tam tagadējā Valmieras Valsts ģimnāzijā, studējusi filoloģiju LVU. Strādāja par literatūras skolotāju Valmieras Valsts ģimnāzijā. Ģimenē izaudzināti trīs bērni, viens no tiem pazīstams kā pavārs un TV kulinārijas raidījumu vadītājs Mārtiņš Sirmais.

 D. Sirmā dzejoļus rakstījusi kopš jaunības, bet 2011. gadā apmeklē Literārās Akadēmijas Dzejas meistardarbnīcu Ronalda Brieža  vadībā. 2012. gada pavasarī tiek izdota viņas debijas dzejas grāmata "Kailsals", kas gūst cildinošas atsauksmes kritikā. 2013. gada sākumā grāmata iegūst Literatūras gada balvu 2012 nominācijā "Labākā debija".
  2014. gada Dzejas dienās izdota otrā D. Sirmās dzejas grāmata "Iekšpagalms", un arī tā tiek kritikā uzņemta atzinīgi. Kritiķe A. Baklāne uzsver Sirmās prasmi oriģināli tēlot Latvijas vēstures dramatiskās epizodes. 2015. gada dzejas dienās "Iekšpagalms" saņem žurnāla "Latvju Teksti" balvu dzejā kā aizvadītā gada labākais krājums.
  2017. gada beigās iznāk autores trešais dzejoļu krājums "Dievaines". Tas nominēts laikraksta “Diena” gada balvai kultūrā, kā arī ieguvis Literatūras gada balvu kā labākais dzejoļu krājums. 2018. gadā krājums saņem arī  Ojāra Vācieša prēmiju.
  Ieskatam viens dzejolis no cikla: “Kalpaks. Sarunas”, kas veltīts mūsu novadniekam:
*  *  *
– Tēvs,
es būšu mācītājs – dvēseļu pestītājs ļaudīm,
vai dakteris – dzīvības glābējs,
vai skolotājs – nesīšu gara gaismu!

– Dēls,
nav nebūs Liepsalās naudas augstajām skolām,
viena skola ir bez maksas…

Es – karavīrs…

 Izbrīvējiet sev pēcpusdienu, lai ieklausītos, līdzdomātu un justu!
Atgādinām, ka pasākuma apmeklētājiem kopā ar personu apliecinošu dokumentu jāuzrāda derīgs COVID-19 sertifikāts.