Dzejas dienas Madonā “- pa ceļiem rudens lapu rudiem…” (U. Auseklis)

Ziņa publicēta 08.09.2021
Madonas novada bibliotēka aicina 15. septembrī svinēt Dzejas dienas Madonā! Dienas garumā izgodāsim šī gada jubilāra Ulda Ausekļa dzeju un tiksimies ar dzejnieci Dainu Sirmo! - pa ceļiem grambainiem pa ceļiem gludiem - U. Ausekļa dzejas lasījumi 3. maršruta autobusā Madonas bibliotēka – Lazdona – Madonas novada bibliotēka; - pa ceļiem kalnup pa ceļiem lejup - sākumskolas bērni liek savus dzejoļus no U. Ausekļa dzejoļu vārdiem; - pa ceļiem kas cauri pilsētām laužas - U. Ausekļa dzejoļus lasa jaunievēlētie deputāti; - pa ceļiem kur vien klusums staigā - U. Ausekļa dzejoļus izvēlas vidusskolēni un veido dzejas performances; - pa ceļiem tepat vai citā malā - 17:30 tikšanās ar dzejnieci Dainu Sirmo.

Aktivitāšu nosaukumiem izmantotas U. Ausekļa dzejoļa rindas. Viņa rakstītajā dažādās vietās un vecuma grupās trešdien centīsimies ieinteresēt lasītājus, aicinot ļauties dzejas burvībai un foto mirkļiem, jo tie var tikt izmantoti fotostāsta veidošanai par autoru.
  Uldis ir  autors 13 dzejas grāmatām pieaugušajiem lasītājiem un 36 grāmatām bērniem, žurnāla “Kurmītis” izdevējs. Bijis apgāda „Sprīdītis” galvenais redaktors un arī vadītājs, 1992. gadā nodibinājis privātu apgādu „Garā pupa” – tā sauca arī viņa ikgadējo bērnu dzejas almanahu, kas iznāca līdz 1998. gadam.  
  Saņēmis Pastariņa prēmiju par dzejoļu krājumu bērniem „Kaķis ada zeķes zaķim” (1997). Par dzejoļu krājumu bērniem „Man ir runcis Francis” bija nominēts Baltvilka balvai (2014).
  Saņēmis Literatūras gada balvu par grāmatu "Kaķēns margrietiņās" un Autortiesību bezgalības balvu par dziesmu "Piparkūkas danco" (2017).
  2016. gada nogalē, atzīmējot autora un novadnieka jubileju, Uldim Auseklim tika piešķirts Madonas novada pašvaldības Atzinības raksts par ieguldījumu kultūras dzīves bagātināšanā un Madonas novada vārda popularizēšanā.     
  Saņēmis grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2018" balvu par mūža ieguldījumu Latvijas grāmatniecībā. Apbalvots ar Atzinības krustu (4. šķira, 2019).

  “No bērnu dienām esmu pieķēries savam novadam un joprojām esmu tam tuvs. Ļoti daudzas ieceres nāk no šejienes, tāpēc jūtos pagodināts, ka esmu Madonas novadā pamanīts un lasīts”. (Uldis Auseklis)

 Dzejas dienu afišām izmantota Dzintras Viļevičas fotogrāfija

Informāciju sagatavoja: Sarmīte Radiņa