Izstāde “No Ventspils līdz Valkai. Latvijas Banka novados (1922-1940)”

Ziņa publicēta 15.09.2022
Šī ceļojošā izstāde ir vēstījums par nacionālās bankas darbību 24 nodaļās Latvijas novados. Latvijas Bankas stāsts aizsākās 1922. gadā, un tas aptvēra visu tolaik jaunās valsts teritoriju. Simt gadu vēlāk radīta izstāde, kurā atcerēsimies gan vietas un ēkas, gan notikumus un personības, kam bijusi nozīmīga loma Latvijas Bankas darbībā laikā no 1922. gada līdz 1940. gadam.

Bankas vēsture atklāsies virknē seno fotogrāfiju, kurās dokumentēti ar banku saistītie vēsturiskie nami un adreses. Tām līdzās būs apskatāmi mūsdienu fotouzņēmumi kā liecība laikmetu griežos notikušajām pārmaiņām. Daļa izstādes ekspozīcijas veltīta vairāku Latvijas Bankas nodaļu vadītāju dzīves un karjeras stāstiem. Ekspozīciju papildinās Latvijas Bankas tolaik sniegto pakalpojumu skaidrojums un unikālas dokumentu kopijas, kā arī laikrakstu publikācijas un attēli.

Latvijas Bankas Madonas nodaļa bija viena no mazajām centrālās bankas reģionālajām nodaļām, tā piedāvāja nelielu bankas pakalpojumu skaitu. Tas madoniešus neapmierināja, tāpēc viņi aktīvi iestājās par nodaļas darbības paplašināšanu. Madonas nodaļu vadīja viena no interesantākajām personībām Latvijas Bankas darbinieku saimē – Paulis Apsītis. Dzimis Mētrienas pagastā, Pēterburgas jūrskolā izmācījies par kapteini, viņš izveidoja veiksmīgu karjeru banku nozarē, kļūstot no kasiera par nodaļas priekšnieku. Apsītis bijis arī Madonas pilsētas domes deputāts (1927-1932). Līdzās Paulim Apsītim izstādē var iepazīties ar ilggadējā Latvijas Bankas direktora Jāņa Stalbova dzīves un karjeras stāstu. Viņš nāk no Madonas apriņķa Kraukļu pagasta. Gan Apsītis, gan Stalbovs – divas izcilas personības Latvijas Bankas vēsturē, ar kurām var lepoties ikviens Madonas un apkārtnes iedzīvotājs.

Ar izstādi Madonas novada bibliotēkā var iepazīties no 21. septembra līdz 10. oktobrim.