Lasu. Domāju. Satieku

Ziņa publicēta 11.06.2024
Madonas novada bibliotēka Valsts kultūrkapitāla fonda 2024. gada otrajā projektu konkursā iesniedza ideju projektam “Lasu. Domāju. Satieku”. Priecīgi ziņojam, ka projekts ir atbalstīts!

Lasītprasme un rakstītprasme ir bijusi nozīmīga jebkurā laikmetā, augstvērtīga literatūra, kvalitatīva rakstniecība ir izglītots, domājošs lasītājs.

Bibliotēka ir vieta, kur lasītājs iepazīst plašo un aizraujošo grāmatu pasauli, tā ir iedvesmojoša vieta, kur lasītājam ar rakstnieku tikties klātienē, mijiedarboties - iepazīstoties, izzinot, ieinteresējot lasīt vēl un vēl.

Vienlaicīgi bibliotēka ir tā vieta, kas izglīto lasītājus, ievirza, bibliotekārs spēj mainīt arī lasītāja lasīšanas pieredzi, iesakot augsti novērtētu, atzītu, izglītojošu literatūru. Tādējādi lasīšana liek arī domāt, analizēt, vērtēt.

Projekta ietvaros plašā aptveres teritorijā - Madonā, Madonas un Varakļānu novados, tajā skaitā, ne vien lielās apdzīvotās vietās, bet arī lauku reģionos - tiks organizētas literāras tikšanās - sarunas par literatūru, grāmatām, autoriem, kuri raksta augstvērtīgu literatūru un guvuši atzinību, apbalvojumus un augstus novērtējumus literāros konkursos. 

Projekta pamatideja - tiekoties ar kvalitatīvas literatūras rakstniekiem, radīt interesi par latviešu literatūru, autoriem kā personībām, literatūras saturisko bagātību, tās tapšanas procesiem un grāmatu lasīšanu kā kultūrvēstures izzināšanas procesu, aizraujošu un lietderīgu nodarbi. 

Projekta fokuss - mudināt lasītājus satikt latviešu autorus, tādējādi radot jaunas, draudzīgas literārās pazīšanās un saikni ar potenciālo mērķauditoriju, izglītojot lasītājus un liekot domāt. 

Akcents - ļaut satikt jau iemīļotus vai iepazīt vēl neiepazītus rakstniekus. Projekta nepieciešamība balstās uz bibliotekāru vērojumiem un vēlmi lasītājus reģionā iepazīstināt ar augstvērtīgu literatūru un autoriem, kuri par savu darbu saņēmuši augstu novērtējumu, rosināt lasītājus lasīt kvalitatīvu literatūru un domāt par izlasīto.

Projekta īstenošana paredz realizēt 16 pieprasītu, atzinīgi novērtētu un interesi raisošu latviešu rakstnieku satikšanos ar lasītājiem:

  1. Anna Auziņa - dzejniece, literatūrzinātniece. Sarakstījusi četrus dzejoļu krājumus. 2021. gadā iznācis Annas Auziņas debijas romāns "Mājoklis. Terēzes dienasgrāmata".Saņēmusi vairākus nozīmīgus apbalvojumus, vairākkārt bijusi Latvijas Literatūras gada balvas nominante dažādās kategorijās.
  2. Gusts Ābele - latviešu literatūrā debitējis ar grāmatu “Pasaulē mīļākais klusums”, veido kultūras blogu “Kalambūrs”. Viņa debijas darbs jau nominēts sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras" sadaļā "Starts".
  3. Inga Ābele - rakstniece. Saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu par romānu "Duna" un daudzus citus nozīmīgus apbalvojumus.
  4. Laura Dreiže – latviešu rakstniece, tulkotāja, redaktore, strādā zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanros. Vairākkārt uzvarējusi apgāda "Zvaigzne ABC" rīkotajā konkursā "Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem”. Saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu, ko piešķīra Latvijas Fantāzijas un fantastikas biedrība par darbu "Pūķa dziesma" (2010).
  5. Andris Breže (Žebers) - mākslinieks, dzejnieks. Saņēmis vairākus nozīmīgus apbalvojumus, tajā skaitā 2023.gadā Jāņa Baltvilka balvu rakstniecībā par dzejoļu krājumu "Ejas un asakas". 
  6. Lia Guļevska - rakstniece, radio personība. Vairāk kā 10 grāmatu par izciliem cilvēkiem autore un līdzautore. 
  7. Kristīne Ilziņa – latviešu dzejniece, publiciste, rakstniece. Literatūrā debitējusi ar dzejoļu krājumu “Jukusi saulespuķe”, par ko saņemta Klāva Elsberga prēmija. Stāstu krājums "Es neliecināšu pret jums" ir autores debija prozas žanrā, iekļauts Vecāku žūrijas 2023 kolekcijā.
  8. Svens Kuzmins - rakstnieks, aktieris, mākslinieks. Par stāstu krājumu "Pilsētas šamaņi" saņēmis Ventspils pilsētas domes izcilības stipendiju, par romānu "Dizažio" 2022.gadā ieguvis Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā “Labākais prozas darbs”, 2023.gadā ieguvis Egona Līva piemiņas balvu ''Krasta ļaudis''. 
  9. Viesturs Ķerus - ornitologs un rakstnieks. 2019. gadā debitējis bērnu literatūrā ar grāmatu "Meža meitene Maija", par šo darbu ieguvis Latvijas Literatūras gada balvu 2020 kategorijā "Labākais darbs bērniem" un debijas balvu "Jaunaudze" 2020. gada Jāņa Baltvilka balvas ietvaros. 2022. gadā iznācis autora otrais stāsts bērniem "Korras pasaules", kas ticis nominēts 2023. gada Latvijas Literatūras gada balvai.
  10. Ieva Melgalve - rakstniece. Rakstniecība debitēja jau 1994. gadā. Raksta galvenokārt fantastikas un fantāzijas žanrā, tulko no angļu valodas, strādā kā redaktore. Vairākkārt bijusi Latvijas Literatūras gada balvas nominante dažādās kategorijās.
  11. Artis Ostups - dzejnieks un literatūrkritiķis. Bijis nominēts un saņēmis vairākus nozīmīgus apbalvojumus. Par dzejoļu krājumu "Biedrs Sniegs" saņēmis Ojāra Vācieša prēmijas specbalvu (2011), 2022.gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas specbalvu kā izdevuma "Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām" sastādītājs - par pasaules literatūras, kultūras un mākslas vēsturē būtisku tekstu aktualizēšanu.
  12. Ieva Samauska – latviešu žurnāliste, dzejniece un rakstniece. Viena no ražīgākajām mūsdienu bērnu grāmatu autorēm. Ievas Samauskas darbs "Soliņš un Miskaste", kurā stāstīts par dažādu lietu vērtību un nozīmi, iekļauts lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2023” grāmatu kolekcijā (5+ grupā).
  13. Ieva Struka - teātra zinātniece, teātra kritiķe. Tikusi nominēta 2023. gada Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Spilgtākais darbs literatūrzinātnē" par monogrāfiju "Par skaisto un aplamo dzīvi", kas vēsta par mākslinieku un rakstnieku Anšlavu Eglīti.
  14. Ivars Šteinbergs - dzejnieks, atdzejotājs. 2020. gadā klajā nācis viņa debijas dzejas krājums "Strops" ("Neputns"), kas 2021. gadā nominēts Latvijas Literatūras gada balvai debijas kategorijā un ieguvis 2021. gada Dzejas dienu balvu un Ojāra Vācieša prēmiju. Par dzejas krājumu "Jaunība" (2022) ieguvis Latvijas literatūras gada balvu 2023.
  15. Daina Tabūna - rakstniece. 2014. gadā iznācis D. Tabūnas debijas stāstu krājums "Pirmā reize", tas nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Labākā debija". 2022. gadā iznākusi pirmā autores prozas grāmata bērniem "Lasis Stasis un Atlasijas okeāns", bet 2023. gadā – pirmais romāns "Raganas" (nominēts arī Eiropas Savienības balvai literatūrā). 
  16. Laura Vinogradova - latviešu rakstniece, 2021. gada Eiropas Savienības Literatūras balvas laureāte. Vairāku stāstu krājumu un bērnu grāmatu autore. Grāmata “Tētis un suns” bijusi iekļauta lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022” (9+ grupā), iegūstot godalgoto 2.vietu.
Jau pavisam drīz ziņosim par iespēju satikt autorus kādā no Madonas novada vai Varakļānu novada bibliotēkām.


Informāciju sagatavoja:
Daiga Poča-Lapiņa
Madonas novada bibliotēkas direktores vietniece