“Atklāsim digitālo pasauli kopā… un droši”

Ziņa publicēta 07.02.2012
Februārī vairāk kā 60 valstīs visā pasaulē atzīmē Drošāka interneta dienu. Šī gada tēma “Atklāsim digitālo pasauli kopā… un droši”.

Nav nozīmes, vai tev ir 5, 40 vai 70 gadi, vai tu izmanto internetu reizi mēnesī vai vairākas reizes dienā, mums katram ir kaut kas, ar ko dalīties, palīdzot veidot mūsu tiešsaistes pieredzi un mūsu sapratni par tiešsaistes vidi un drošību. Mēs katrs varam sniegt savu ieguldījumu, lai padarītu internetu par bērniem drošāku vidi.

Reālā un digitālā vide mūsdienās ir cieši saistītas – mēs sazināmies ar saviem radiem, draugiem un paziņām, kas dzīvo ārzemēs, mēs iegūstam visdažādāko informāciju, kas noder gan mācībām, gan izklaidei. Internetu izmanto kā bērni tā viņu vecvecāki, kas padara to par vidi, kurā mēs varam mācīties viens no otra – atklājot digitālo pasauli kopā un droši!

Jaunieši saviem vecākiem un vecvecākiem var parādīt un pastāstīt par moderno tehnoloģiju sniegtajām iespējām, kamēr vecāki un vecvecāki, var atgādināt, no kā uzmanīties un ko ievērot, lai pasargātu sevi tiešsaistē.

Net-Safe Latvia mājas lapā www.drossinternets.lv  pieejama informācija par droša interneta pasākumiem Latvijas bibliotēkās un skolās, iespēja noskatīties klipus Dari virtuāli! Domā reāli! , kas veidoti kopā ar Zelta Zivtiņas komandu. Skolotājiem tiek piedāvāti droša interneta mācību stundu plāni un materiāli.

Aicinām visus piedalīties Insafe tīkla, Eiropas mēroga, plakātu un video konkursā ( nolikums www.drossinternets.lv ). Labāko darbu autoriem būs iespēja piedalīties pilnībā apmaksātā 2012. gada vasarā notiekošajā interneta drošības nometnē Rumānijā. Labākajiem Latvijas konkursa dalībniekiem būs mazās balviņas par dalību no Drošāka interneta centra.. Darbus var iesniegt līdz 23. februārim.

Trešo gadu Net-Safe Latvia projektā s piedalās Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa ar pasākumu ciklu "Digitālie džungļi: bīstami ? Interesanti?"

Mūsdienu bērni ir izauguši ar mobilo telefonu.. Lai atgādinātu tā ne tik seno pagātni, bērnu literatūras nodaļā esam iecerējuši mobilo telefonu retrospekciju „Agrāk un tagad”, kuras veidošanā aicinām iesaistīties ikvienu bibliotēkas apmeklētāju  Ja Jums mājās ir vecs mobilais telefons, atnesiet to mums, lai ikviens bibliotēkas apmeklētājs, aplūkojot kopīgi veidoto izstādi,  var atcerēties, kāds tas bija pirms 10 vai 15 gadiem. Skolu jauniešus aicinām piedalīties droša interneta aktivitātēs-"Ceļojums laikā un telpā" ( digitālā kultūra un sports - mode vai dzīves diktēta nepieciešamība?),

Sociālie "autsaideri" un atkarīgie"( sarunas par jauniešu aktivitātēm sociālajos tīklos)

„Mūsdienu jaunietis-Interneta lasītājs?". Kolektīvus apmeklējumus lūdzam iepriekš pieteikt pa tālruni 64821926 bibliotēkas darba laikā.

Droša interneta aktivitātes plānotas arī Ļaudonas vidusskolas bibliotēkā, Praulienas un Murmastienes pagasta bibliotēkās.


Līga Fiļipova,
Bērnu literatūras nodaļas vadītāja