Piedalies skatuves runas konkursā!

Ziņa publicēta 28.02.2012
Šogad mūsu novadniekam dzejniekam Andrejam  Eglītim – 100. Viņa rakstītie vārdi ir spēka vārdi šodienai, veltījums mums. Madonas novada bibliotēka aicina 10.-12. klašu skolēnus piedalīties skatuves runas konkursā, kas šogad veltīts Andreja Eglīša un Jāņa Raiņa dzejai.

Konkurss norit jau 5. gadu Latvijā un ir Māra Druvas projekta „Andreja Eglīša Dzejas svētki” sastāvdaļa. Katru gadu viens no autoriem ir A. Eglītis, un kā otri izvēles autori ir bijuši: Ā. Elksne,  A. Skujiņa, I. Ziedonis, O. Vācietis. Projekts ir radīts, lai Latvijas vidusskolu jauniešos realizētos vārdi – „Neaizbrauksim! Paliksim! Nesadegsim!” - tas ir kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” šodienas skanējums. Minētais projekts mudina jauniešus ne tikai runāt, bet arī pašiem rakstīt patriotisku dzeju. Konkursa mērķis ir nostiprināt skolēnos patriotisma jūtas pret savu dzimto zemi un dot skolēniem iespēju attīstīt savus talantus un radošās spējas.

   Konkursa nolikums jau februāra beigās izsūtīts skolām un skolu bibliotēkām, ar to var iepazīties arī Madonas novada bibliotēkas mājas lapā. Par iepriekšējo gadu konkursa norisēm, projekta  autoru interneta resursi piedāvā plašu materiālu klāstu – aktivitāšu aprakstus, fotogrāfijas, video sižetus, skolēnu rakstītos dzejoļus.

  Aicinām jauniešus piedalīties, jo jūs taču esat pašapzinīgi, varoši, talantīgi un radoši! Literatūras skolotājiem, skatuves runas pedagogiem,  vecākiem lūdzam sniegt atbalstu, lai rezultāti būtu pēc iespējas veiksmīgāki.

  Katram konkursantam ieteicams izlasīt materiālus par A. Eglīša biogrāfiju,  iepazīties ar viņa daiļradi, ar kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” nodaļu „Lūgšana”.

  Jāsagatavo un jānorunā viens Andreja Eglīša, viens Jāņa Raiņa un viens paša vai skolasbiedra (vai bijušā skolas absolventa) sacerēts dzejolis. Runājot dzeju, var izmantot mūzikas instrumentus vai mūzikas ierakstus, var izmantot rekvizītus un skatuves tērpus. Dzeju var runāt arī staigājot vai sēžot, ar radošu pieeju un izdomu, bet kopējais uzstāšanās ilgums nedrīkst pārsniegt 10 minūtes.

  Vērtējot tiks ņemts vērā:  domas atklāsme, runātāja prasme teikto redzēt, dzirdēt, saprast un atklāt klausītājiem, kontakts ar klausītājiem, skaidra dikcija, repertuāra atbilstība runātājam - vecums, individualitāte.

  1. posms no 20. februāra – 13. aprīlim konkurss notiek Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas, Varakļānu novadu skolās. Uz 2. posmu tiek izvirzīti 2 labākie dalībnieki. Katras skolas komandā jābūt vismaz vienam zēnam. Ja skola uz atlases kārtu sūta tikai vienu pārstāvi, tad tam jābūt zēnam.

  2. posms – 20. aprīlī plkst. 12.00 - Grāmatu svētku laikā notiek konkurss 1. posma uzvarētājiem Madonas novada bibliotēkā. Uzvarētāji saņems grāmatu balvas.

   Šajā posmā piedalīsies arī Balvu novada skolu uzvarētāji, tas nozīmē, ka būs lielāka konkurence.

  Vērtēs profesionāla žūrija: M. Druva, V. Lūriņš vai I. Tomsone, D. un A. Reiniki, S. Strade, J. Kļaviņš (sastāvs vēl var mainīties).

  20. septembrī – Dzejas dienu mēnesī Madonas novada bibliotēkā plānota novadpētniecības konference „Ir tikai viena Latvija un citas nav nekur. Tā nāk no senču zemes dzīlēm un debesīm, kas kopā tur” /A.Eglītis/ - veltīta Andreja Eglīša literārā devuma apzināšanai, saglabāšanai un popularizēšanai. Latvijas novadu konkursa uzvarētāji tiks aicināti tajā piedalīties. Tā būs iespēja vairāk uzzināt par A. Eglīti, lasīt dzeju Dzejas pieturās Madonā un pa ceļam uz Ļaudonu, tur nolikt ziedus A. Eglīša atdusas vietā, kā arī apmeklēt A. Eglīša simtgadei veltītos sarīkojumus Rīgā.

  Konkursa 2. posmam Madonas novada bibliotēkā jāpiesakās līdz 18. aprīlim. Kontaktpersona, telefons, adrese: Madonas novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre Sarmīte Radiņa, T.: 64821050; mob. t.: 28674251, e-pasts: esip@madona.lv Skolas iela 12, Madona.
 

Konkursa nolikums pieejams ŠEIT.


Kontaktpersonas telefons, adrese:
Madonas novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre Sarmīte Radiņa
adrese: Skolas iela 12, Madona, Madonas novads, LV-4801.
T.: 64821050; mob. t.: 28674251, e-pasts:
esip@madona.lv