Bibliotēkas piedāvājums bērniem un jauniešiem

Ziņa publicēta 08.11.2012
Bērni un jaunieši Madonas novada bibliotēku apmeklē ne tikai savā brīvajā laikā, bet arī mācību stundu ietvaros, iegūstot teorētiskas vai praktiskas iemaņas papildus skolas mācību vielai.

17. un 18. oktobrī bibliotēku apmeklēja Madonas pilsētas 1. vidusskolas 6.b un 6.c klases skolēni, lai latviešu valodas stundas ietvaros kopā ar skolotāju Sandru Šimkēviču kliedētu mītus un iegūtu jaunus priekšstatus par Eiropas Savienības (ES) oficiālajām valodām.

 

Šī nedēļa bibliotēkā izsludināta par patriotisko nedēļu, jo skolēni kopā ar Bērnu literatūras nodaļas vadītāju Līgu Fiļipovu aktīvi diskutē par Aleksandru Grīnu un viņa darbiem, kā arī par veļu laiku un Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļu.

Savukārt, nākošajā nedēļā īpašas aktivitātes sarūpētas pirmsskolas izglītības iestādēm un pirmklasniekiem, 16.novembrī Bērnu literatūras nodaļā notiks nodarbība „CimduDukša un ZeķuZaķa neparastais ceļojums“, ko piedāvā nevalstiskā organizācija "Humana People to People Latvia".  

Atgādinām, ka bibliotēkas piedāvājumā ietilpst aktivitātes dažādām vecuma grupām:
- pirmsskolas izglītības iestādēm - pirmā tikšanās un iepazīšanās ar Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas bilžu grāmatām, spēlēm un rotaļlietām pirmsskolas vecuma bērniem;
- bibliotekāro stundu organizēšana un vadīšana dažādām vecuma grupām:
       · Grāmatu veidi,
       · Kur dzīvo grāmatas?” (par bibliotēkām),
       · Informācijpratība,
       · Drošs internets,
       · „Savējie” - novada autori un viņu daiļrade” + prezentācija + izstāde;
       · „Uzziņu izdevumi – vārdnīcas” + prezentācija + izstāde + praktiski uzdevumi-
         sagatavo skolotājs, skolēni strādā lasītavā, nodod darbus un saņem skolotāja
         vērtējumu; 
       · „Informācijas meklēšanas iespējas Madonas novada bibliotēkas datu bāzēs,
         Latvijas Nacionālās bibliotēkas datu bāzēs, Lursoft.lv, nozare.lv”;
       · "Iepazīšanās ar ES informācijas lasītavas piedāvājumu + praktiskā darba par ES
        dalībvalstīm izpilde, ko skolotājs vēlāk var novērtēt arī ar atzīmi"; 
       · Eiropas Savienības oficiālās valodas;
       · Spēles „40 minūtēs apkārt Eiropai izspēle”;
       · un citām tēmām pēc pieprasījuma.

Piedāvājam grāmatu kopas – daiļliteratūru pieaugušajiem un bērniem, tematiskos grāmatu apskatus par aktuālām, skolēnus interesējošām tēmām; tematiskās grāmatu kopas par:
       · dinozauriem,
       · Vinniju Pūku,
       · dažādu tautu pasakas,
       · dabu un dzīvniekiem,
       · un citām tēmām pēc pieprasījuma; 

Tāpat piedāvājam iespēju pedagogiem novadīt mācību stundu neformālā gaisotnē (ārpus skolas telpām), izmantojot bibliotēkas piedāvātos resursus - iepriekš vienojoties par tēmu, iekārtosim grāmatu un tematisko materiālu izstādi, ar ko audzēkņiem iepazīties nodarbību laikā un veikt konkrētus uzdevumus.

Mūsu piedāvājumā ir arī vairākas spēles, ko izspēlēt uz vietas bibliotēkā.

·        Aicinām izspēlēt Eiropas Patērētāju informēšanas centra sagatavoto spēli "Ceļojums patērētāju tiesībās".

Spēles apraksts:dalībnieki sadalās 2-4 komandās, katra komanda secīgi met metamo kauliņu un paiet tik lauciņus, cik uz kauliņa uzmests - nonākot uz zilajiem un sarkanajiem lauciņiem komanda velk attiecīgās krāsas kartiņas, atbildot uz jautājumiem. Uzvar tā komanda, kura visātrāk izgājusi visu spēli vai pareizi atbildējusi uz 5 zilo kartīšu jautājumiem.

·        Aicinām piedalīties spēlē „Atrodi bibliotēkā!”.

Spēles apraksts: katram interesentam ir iespēja atraktīvā formā, ar uzdevumu spēles karti rokā, apmeklēt visas bibliotēkas nodaļas, arī tās, kurās apmeklētāji parasti nenokļūst (KAN, krātuves), gūt jaunu informāciju un pozitīvas emocijas, ja nepieciešams, saņemt bibliotekāra konsultāciju, lai veiktu norādīto uzdevumu, iegūt zīmodziņu kartē par paveikto un nodot uzdevumu karti lasītavā, kur spēle sākās.

·        Aicinām pārbaudīt savas zināšanas un erudīciju spēlē „40 minūtēs apkārt Eiropai”

Spēles apraksts: dalībnieki sadalās komandās (2-5 spēlētāji komandā). Katra komanda secīgi met kauliņu un, sākot ar Latvijas lauciņu, apceļo visas Eiropas Savienības dalībvalstis, atbildot uz dažādiem jautājumiem par vēsturi, politiku, ģeogrāfiju, vidi, kultūru, sportu un slaveniem cilvēkiem. Uzvar komanda, kas pirmā ir veikusi visu ceļu un atgriezusies Latvijas lauciņā. Spēle paredzēta dažādiem sagatavotības līmeņiem: sākumskolai, pamatskolai un vidusskolai.

·        Nelielās grupiņās izmēģināt spēli „NEURODYSSÉE” : iepazīsim Eiropas Savienību.

Spēles apraksts: Tu esi iemiesojies neiroīdā — vienā no citplanētiešiem, kas ieradušies apciemot Zemi. Neiroīdi ir inteliģentas būtnes, kurām ir nelielas problēmas ar nerviem. Kad neiroīdi uztraucas, viņu smadzenes piebriest, līdz beidzot eksplodē. Kad tās eksplodē, vietā izaug jaunas smadzenes. Jauno smadzeņu formatēšanas laikā neiroīds nevar padomāt, tāpēc spēlētājam jāizlaiž gājiens, un pa šo laiku pretinieki var iegūt viņa iepriekš nopelnītās atmiņas kārtis. Pretinieki šīs atmiņas kārtis savā starpā sadala, izspēlējot ātru jautājumu spēli, kuras laikā jautājumi zib viens pēc otra. Smadzeņu formatēšana beidzas, kad neiroīda jaunās smadzenes ir pilnībā izaugušas vai arī kad neiroīdam vairs nav palikusi neviena atmiņas kārts.
Partijas mērķis ir iegūt pēc iespējas vairāk atmiņas kāršu. Katrā partijā tiek izspēlētas 27 atmiņas kārtis — viena kārts par katru Eiropas Savienības dalībvalsti. Katrā gājienā tiek izspēlēta viena atmiņas kārts. Lai iegūtu atmiņas kārti, tev pirmajam pareizi jāatbild uz uzdoto jautājumu. Spēli iespējams izspēlēt arī internetā: http://neurodyssee.org/2011/splash.php

Uz vietas Bērnu literatūras nodaļā iespējams spēlēt galda spēles:
        · Alfabēta spēle;
        · Alias;
        · Battleship;
        · Galda hokejs;
        · Grand Prix Formula 1
        · Imago;
        · Junior Alias
        · Katanas Ieceļotāji;
        · Latvija Junior
        · Monopols
        · Party Alias
        · Pasaules Brīnumi;
        · Pirates;
        · Scrable crossword game;
        · Twister;
        · Uzskaitīt visas!
        · X-Large Games
        · u.c.

Ja kāds no piedāvājumiem Jūs ir ieinteresējis, lūdzu, zvaniet: 64821268 – abonements, 64821926 – bērnu literatūras nodaļa vai 64820912 – Eiropas Savienības informācijas un uzziņu lasītava.