Madonas novada bibliotēka un dramaturgi

Ziņa publicēta 22.02.2013
Aizritējis MNB VKKF iesniegtā projekta 3. cikls „Literārais maratons: iepazīsimies - jaunie dramaturģijas autori jauniešiem”. Tā bija iespēja iepazīt jauniešus, kas savu radošo talantu velta dramaturģijai un teātrim.

1. februārī mūsu pusē viesojās Rasa Bugavičute un Jānis Balodis. Interesantas un saturīgas tikšanās ar Madonas pilsētas 2. vsk  skolēniem un Kultūras namā Madonas multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrāKubs ar BJC teātra pulciņa dalībniekiem. Tika runāts par to, vai autori tagad vairāk raksta lugas vai tekstus teātra izrādēm, kādi konkursi jaunajiem daramturgiem Latvijā, Baltijā, lugu tapšana iestudēšanas procesā, jaunie projekti, iegūtās balvas, kā darbojas Dramaturģu ģilde (mājas lapa, autori un autortiesības, lugu pieejamība pašdarbības teātriem), sadarbība ar „Dirty Deal Teatro”. Sarunās ar jauniešiem pieskārāmies arī tēmām,  kur mācīties, ja interesē dramaturģija, režija, aktiermāksla, kā pašiem veidot izrādes un kopīgi rakstīt tām tekstus par aktuālām tēmām. Jānis Balodis minēja veiksmi 2010. /2011. gada „Spēlmaņu naktī", kad saņēma balvu par Gada latviešu autora iestudējumu ar izrādi Visi mani presidenti” , stāstīja par darbu pie izrādes – lekcijas „Nacionālais attīstības plāns”. Ar lielu interesi tika uztverts Rasas stāstījums par „Raudupietes” iestudējumu Valmieras teātrī, kur tai tapt palīdz Valmieras vidusskolēni, atklājot – kas viņiem ir Blaumanņa darbu aktuālās tēmas, vai ir vērts gadiem dzīvot ar ko noklusētu, neizrunātu, slēptu patiesību. Izrādei nupat, nupat – pirmizrāde. To noskatīties jau ir izdevies arī Madonas skolēniem, kurus intervēja un viņu atzinīgajā vērtējumā ieklausījās Latvijas Radio 1 programmas „Kultūras rondo” veidotāji.

5. februārī tikāmies ar Sandiju Kalniņu, Edgaru Niklasonu un Rihardu Svjatski Madonas pilsētas 1. vsk. un Madonas novada bibliotēkā. Runājām par jauno dramaturgu iespējām, sadarbību ar teātriem, par jaunajām idejām, strādājot ar jauniešiem teātrī un radošajā apvienībā „Siltumnīca", par konkursiem Latvijā, Baltijā, Lūgums bija palasīt kādu fragmentiņu no saviem darbiem, protams, tas ir grūtāk kā dzejniekiem, bet tomēr… R. Svjatskis lugas „Cukura tabletes” fragmenta lasījumā iesaistīja skolēnus. Runājām par Dirty Deal Teatro jaunajām idejām un projektiem, par veiksmēm konkursos, piedalīšanos dramaturģijas darbnīcās Igaunijā, Spānijā, Čehijā, lasījumiem radio „10 minūtes slavas”. Tika runāts par rakstīšanu vispār, par to, cik viegli vai grūti radīt lugu tekstus. Sandija uzsvēra, ka rakstīt dramaturģiju ir grūtāk , jo tas nav tikai literārs darbs, visu laiku jāatceras, ka pamatā ir darbība. Dramaturgs ataino realitāti, bet visu laiku meklē neparasto raksturos, kas uzrunātu cilvēkus, vēlams, pozitīvi. Sarunas izvērtās arī par to, vai komunikācija interneta vidē ir droša, kā ir ar autortiesībām, ar lugu tekstu pieejamību, ar sevis, sava darba cieņu. 

13. februārī – mūsu novadā ciemos bija Madara Rutkeviča un Agnese Rutkeviča. Aizrautīga tikšanās Praulienas pamatskolā un Madonas novada bibliotēkā – gan Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas, Varakļānu novadu pašvaldību bibliotekāriem, gan interesentiem. Lasījumos Praulienā tika iesaistīti arī skolēni, sarunās tika uzsvērta autora rokraksta nozīmība, ne tikai izpausmes internetā. Autores ir kolorītas, spilgtas, interesantas, izteiksmīgas mākslinieces, kas lieliski papildina viena otru, kurām laiks ir vērtība, bet ne rāmis radošam cilvēkam. Dvīņu māsas dramaturģes stāstīja par studijām ārzemēs, par teātriem, aktieriem, cik liela nozīme ir tam, ka tu strādā teātrī un pietuvinies tam vispirms no tā sauktās „sētas puses”.

Visi jaunie dramaturgi uzsvēra Laura Gundara skolu un to, ka lieliska iespēja studēt, ja dramaturgu kursam paralēli studē jaunie režisori. Tas vēlāk paver lieliskas sadarbības iespējas.

Agnese un Madara akcentēja laika straujumu Rīgā un klusumu, rimto mieru laukos. Par to tika runāts arī Latvijas Radio 1 programmā „Monopols” dienu pēc tikšanās Madonā.

Priecē jauno dramaturgu atsauksmes MNB Viesu grāmatā: „Paldies Jums par vitalitāti un ieinteresētību tajā, kas notiek ar mums, dramaturgiem”- Rasa Bugavičute; „Uzturoties Madonā jau kaut īsu brīdi, var atrast un pamanīt dažas man kā rakstītājam vilinošas lietas – sirsnīgus un atvērtus cilvēkus un klusu, ērtu bibliotēku, kur tad to rakstīt. Nu, varbūt, tad Madonā būs jāiegriežas!”–Jānis Balodis; „Madona iedvesmo ar smaidīgiem, atvērtiem un radošiem cilvēkiem. Paldies jums par viesmīlību un interesi par jaunajiem dramaturgiem! – Edgars Niklasons;  „Paldies par pasakainu dienu! Tik ļoti gribējās izrauties no rīgas vides, un te nu bija! Viesmīlīgi, - tik tiešām sajūta, ka tikām gaidīti! Mīļš paldies! – uz tikšanos!–Sandija Kalniņa; „Paldies par sirsnīgo sagaidīšanu, uzņemšanu un sarunām skaistajā, sniegotajā Madonā!”–Rihards Svjatskis; „Reāli patīk Madonas sniegs! Paldies par rūpēm un ieinteresētību dramaturģijā, dzejā un cilvēkos! Forši, ka bijām! -” – Agnese un Madara  Rutkevičas.

Projekta mērķis bija iepazīt jaunos dramaturgus, lai Madonas jaunieši un interesenti gūtu priekšstatu, kas norisinās radošajās attiecībās – autors - dramaturgs, aktieris, teātris, skatītājs. Priecāsimies, ja skolēni paši uzdrošināsies būt radošāki, ja, pateicoties šīm sarunām, aizbrauks uz kādu jaunu izrādi un atgriezīsies pozitīvāk domājoši un garīgi bagātāki. Lai piepildās kāds sapnis un realizējas kāda ideja! Lai vienkārši – izdodas!


Sarmīte Radiņa

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array