Arī cietumā ir cilvēki

Ziņa publicēta 26.01.2011
Lai gan sabiedrība tos, kuri nonākuši cietumā, lielākoties nevēlas saukt par cilvēkiem, tie tomēr ir cilvēki. Patiesībā, lai veicinātu to, ka viņi atkal nepastrādā kādu noziegumu, valstī daudz intensīvāk būtu jādomā un jāpiedāvā apmācību programmas profesiju apgūšanai, kā arī – jāizstrādā reāla programma, kā nodrošināt šo cilvēku iekļaušanos sabiedrībā pēc soda izciešanas. Taču, ja ieslodzījuma vietā šiem ļaudīm ir iespēja apgūt amatus, pateicoties ES finansiālam atbalstam, tad pēc iznākšanas brīvībā, lielā mērā viss atkarīgs no paša cilvēka vēlmes un spējām dzīvot un strādāt atbilstoši sabiedrības normām. 

Tieši bezdarbība ir tā, kas ieslodzītajos nokauj vēlmi pilnveidot savas zināšanas vai apgūt ko jaunu, lai pēc atbrīvošanas spētu sameklēt sev pastāvīgu darbu. Protams, var teikt – darbu atrast ir sarežģīti pat nesodītam cilvēkam, kurš visu laiku strādājis, bet nu kļuvis par bezdarbnieku, kur nu vēl cilvēkam, kurš ilgstoši bijis ārpus darba tirgus. Un tomēr. Iespēja apgūt ko jaunu vienmēr noder.

Kā norāda Ieslodzījumu vietu pārvaldes Eiropas struktūrfondu projektu autors un vadītājs Māris Luste, pateicoties tam, ka Latvija ir viena no mazāk attīstītajiem reģioniem Eiropas Savienībā, tai ir iespēja iesaistīties ES reģionālās politikas īstenošanā, izmantojot ES sniegto finanšu palīdzību ekonomiskajai un sociālajai attīstībai. Šo palīdzību ES sniedz, līdzfinansējot projektus, kas izstrādāti atbilstoši Valsts Stratēģiskā ietvardokumenta, tā darbības programmu un papildinājumu prioritāšu un mērķu sasniegšanai.

M.Luste: „Viena no minētajām prioritātēm ir cilvēkresursu attīstība un nodarbinātības veicināšana, tostarp – izglītība un prasmju attīstīšana, nodarbinātība un sociālā iekļaušana. Latvijā ir vairākas sociālās atstumtības riskam pakļautas iedzīvotāju grupas. Divas no tām ir ieslodzītie, kā arī no ieslodzījuma atbrīvotās personas. Šobrīd Latvijas ieslodzījuma vietās Ieslodzījuma vietu pārvalde īsteno divus ES projektus. Viens no tiem ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekts, kurā ieslodzījuma vietās tiek attīstīta profesionālās izglītības infrastruktūra. Otrs ir Eiropas Sociālā fonda projekts, kurā tiek īstenoti izglītības atbalsta pasākumi ieslodzīto bērnu sociālās atstumtības riska mazināšanai. Sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru, ieslodzījuma vietās drīzumā tiks uzsākts vēl viens Eiropas Sociālā fonda projekts profesionālās izglītības programmu, pamatprasmju un kompetenču apguvei, kas nepieciešama izglītības un profesionālās karjeras turpināšanai.”

ERAF projekts „Profesionālās izglītības infrastruktūras attīstība un mācību aprīkojuma modernizācija ieslodzījuma vietās” tika sākts 2009.gada septembrī un plānots, ka tas noslēgsies 2011.gada jūnijā. Tā kopējais budžets ir • Pamatizglītības pedagoģiskās korekcijas izglītības programma ar arodiemaņu moduļiem (Cēsu Audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem)

Raksta autore: Ilze Bērziņa, žurnāliste

Pārpublicēts no: http://www.esmaja.lv/?lapa=raksts&id=3047