Eirobarometrs 74: Latvijā pieaugusi iedzīvotāju uzticēšanās Eiropas Savienībai

Ziņa publicēta 21.02.2011
Trešdien, 23.februārī, plkst. 12.00 plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiek aicināti uz preses konferenci, kurā tiks iepazīstināti ar sabiedriskās domas aptaujas "Eirobarometrs 74" ziņojumu par Latviju. 

Preses konference notiks Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā telpās (Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvāris 28, 5. stāva konferenču zālē). Ar pētījumu iepazīstinās ziņojuma par Latviju atbildīgās redaktores, "TNS Latvia" projektu vadītājas Inta Priedola un Dace Zolberga.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem pusgada laikā par 10 procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas uzticas Eiropas Savienībai (ES), tagad sasniedzot 50% visu aptaujāto. Salīdzinot ar 2010.gada pavasari, par 5 procentpunktiem pieaugusi arī uzticēšanās Eiropas Komisijai, un šai institūcijai Latvijā uzticas 42% iedzīvotāju.

Latvijas iedzīvotāji Eiropas Savienībai un citām starptautiskajām institūcijām uzticas vairāk nekā valsts valdībai, parlamentam un politiskām partijām, taču pēdējā pusgada laikā palielinājusies uzticēšanās arī vietējām varas iestādēm.

Latvijas iedzīvotāji turklāt salīdzinoši biežāk nekā vidēji Eiropā labprāt redzētu ES iesaistīšanos dažādu valstiski svarīgi jautājumu risināšanā. Pēdējā pusgada laikā, piemēram, palielinājies Latvijas iedzīvotāju atbalsts ES iesaistīšanai tāda jautājuma risināšanā kā cīņa ar bezdarbu (no 57% līdz 64%).

Eirobarometrs 74 ziņojumā analizēts arī valsts dalības ES vērtējums, valsts un ES attīstības virzības novērtējums un citi ar valsts dalību ES saistīti jautājumi. Eirobarometra aptauja Latvijā notika no 2010.gada 12. līdz 28.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1003 Latvijas pilsoņi, kas vecāki par 15 gadiem.