Horvātija - nākamā ES dalībvalsts?

Ziņa publicēta 16.02.2011
Parlaments šodien, 16.februārī nobalsoja par rezolūciju, kurā uzsvērts, ka sarunas par Horvātijas dalību ES varētu noslēgties 2011.gada pirmajā pusē ar noteikumu, ka valsts veiks nepieciešamās reformas. Tomēr lielākais izaicinājums Horvātijai varētu būt tās skeptisko pilsoņu pārliecināšana par iespējām, ko sniedz kļūšana par ES dalībvalsti. 

EP deputāti apstiprināja rezolūciju ar 548 balsīm "par", 43 - "pret" un  52  - "atturoties". Rezolūcijā Parlaments izsaka atzinību Horvātijai par tās ,,ievērojamu progresu', īstenojot reformas, kas ir nepieciešamas, lai pievienotos ES. Sarunas ar Horvātiju varētu noslēgties 2011. gada pirmajā pusē, ja valsts apņēmīgi turpinās īstenot nepieciešamās reformas."

Horvātijai apņēmīgi jāturpina nepieciešamās reformas, jo īpaši stiprinot valsts pārvaldi un tiesu iestādes, turpinot apkarot korupciju, nodrošinot bēgļu atgriešanās procesa stabilitāti, pilnībā sadarbojoties ar Starptautisko Kara noziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai(ICTY), turpinot privatizācijas procesu un pieņemot restrukturizācijas plānus grūtībās nonākušajām kuģu būvētavām. Lai gan Eiropas Parlamenta deputāti ir atzinuši, ka ir ieguldītas lielas pūles, lai mainītu konstitūciju un veicinātu tiesu sistēmas reformu, ciešāk sadarbojoties ar Starptautisko Kara noziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai(ICTY), tomēr rezolūcijā arī atzīmēts, ka joprojām kavējas nozīmīgu militāru dokumentu iesniegšana tribunālam.

Korupcija

Deputāti atzinīgi novērtēja valdības cīņu ar korupciju, saucot pie atbildības divus bijušos ministrus un bijušo ministru prezidentu, taču "korupcija joprojām ir un paliek nopietna problēma". Tiesā ir iesniegti daži korupcijas gadījumi, bet lielākā daļa joprojām ir izmeklēšanas stadijā. Parlaments pieprasa OLAF ciešu sadarbību ar Horvātijas iestādēm, lai ieviestu skaidrību iespējamajās augstāka līmeņa korupcijas lietās, kuras varētu būt notikušas ES iestādes.

Kuģu būvētavu restrukturizācija

Parlamenta deputāti aicina Horvātijas valdību pēc iespējas ātri pabeigt pārstrukturēšanu šajā jomā, lai panāktu atbilstību kritērijam pievienošanās sarunās, kas nepieciešams konkurences sadaļas pagaidu slēgšanai.

Lielākais izaicinājums - attieksme pret ES

Deputāti pauda bažas, ka saskaņā ar jaunākā Eurobarometer pētījuma datiem lielākā daļa Horvātijas pilsoņu uzskata, ka dalība Eiropas Savienībā valstij nedos labumu. Tāpēc deputāti mudina Horvātijas iestādes un pilsonisko sabiedrību strādāt pie tā, lai palīdzētu valsts pilsoņiem saprast, ka Eiropas projekts ir arī viņu interesēs, un viņi ir šī projekta daļa.

Horvātijai par dalību ES būs jārīko referendums. Turklāt 2011.gada novembrī valstī notiks parlamenta vēlēšanas.

Saites

Komitejas preses relīze (angļu val.) - šeit

Rezolūcijas priekšlikums - šeit

Kontakti:

Iveta ĶELPE  iveta.kelpe@europarl.europa.eu

(+371) 67 08 54 60 (Rīga)

(+371) 2 948 94 81 (Mob.)