eTwinning pārrobežu mācības: paziņoti skolu gada projekti

Ziņa publicēta 31.03.2011
Šogad, Eiropas Komisijas eTwinning programmas septītajā gadā (www.etwinning.net), programmā ir iesaistījušies vairāk nekā 130 000 skolotāju 31 valstī, kas izmanto informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT), lai veidotu pārrobežu izglītības projektus.500 skolotāji un 120 skolēni no 31. marta līdz 2. aprīlim tiksies Budapeštā, lai apmainītos ar domām par eTwinning iniciatīvu nākotni un lai sveiktu gada astoņus labākos eTwinning projektus, kuros iesaistītas skolas no Austrijas, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Kipras, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Somijas, Spānijas, Turcijas un Ungārijas.

Izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu Eiropas komisāre Andrula Vasiliu teica: eTwinning iniciatīva no paša sākuma ir bijusi veiksmīga.Tā rosina mācīšanos un radošumu, kā arī jauniem cilvēkiem sniedz gandarījuma sajūtu par piederību Eiropai. eTwinning programmai nav konkrēta plāna tā aptver visu, sākot no aicinājuma skolēniem izmantot skolas bibliotēku līdz valodu mācību veicināšanai.Bet galvenokārt šī programma domāta tam, lai IKT palīdzētu pilnībā likt lietā bērnu spējas.

eTwinning balvas

No vairāk nekā 300 iesniegtajiem projektiem tika izraudzīti astoņi uzvarētāji trīs vecuma grupās:  4-11, 12-15 un 16-19 gadi. Katrs no tiem ir inovatīvas prakses piemērs un katrā vismaz divas skolas no dažādām valstīm ir mācījušās kopā jaunā un radošā veidā.

Turklāt ir arī īpašas kategorijas, kas attiecas uz matemātiku un dabaszinātni, franču, spāņu un itāļu valodu, kā arī īpaša balva, ko finansē Komisija, kaimiņvalsts valodas mācībām. Viena Francijas skola (Lycée Benjamin Franklin, Auray, Brittany) un divas Spānijas skolas (IES Doctor Alarcón Santón, La Roda,  IES Melchor de Macanaz, Hellín) saņems balvu par projektu, kas veicinājis skolēnus pētīt mūsdienu romāņu valodu izcelsmi. Īpašo balvu visvairāk atbalstījusi komisāre Vasiliu, kura februārī uzsāka iniciatīvu “Kādā valodā runā tavs kaimiņš?”.

Kas ir eTwinning?

eTwinning izmanto ar IKT saistītu atbalstu, rīkus un pakalpojumus, lai vienkāršotu skolu partnerību veidošanu jebkurā priekšmetā.

Šī programma ir daļa no ES programmas Comenius, kas katru gadu saņem apmēram 10 miljonu eiro finansējumu. Ar to nefinansē individuālus projektus, bet piedāvā tādus rīkus un atbalstu skolotājiem un skolēniem kā eTwinning portālu (www.etwinning.net) un seminārus skolotājiem.

Valsts atbalsta dienesti, organizācijas vai iestādes, kas pārstāv un reklamē eTwinning visās ES valstīs, Horvātijā, Islandē, Norvēģijā un Turcijā, nodrošina apmācību un atbalstu telefoniski un tiešsaistē, organizē sanāksmes un valsts mēroga konkursus un rīko sabiedrisko attiecību kampaņas.

Papildu informācija

eTwinning portāls: www.etwinning.net.

eTwinning konference un nometne: www.confcamp2011.etwinning.net.

eTwinning 2011. gada balvu ieguvēji:

http://www.etwinning.net/en/pub/awards/european_prizes.htm.

Eiropas Komisija: programma Comenius