Aktualitātes Eiropas Parlamenta plenārsesijā (4.-7.aprīlis, Strasbūra)

Ziņa publicēta 01.04.2011
No 4. līdz 7.aprīlim Strastbūrā notiks Eiropas Parlamenta plenārsesija, kurā tiks diskutēts par dažādiem aktuāliem jautājumiem.

Vienotā Eiropas tirgus stiprināšana

Eiropas Parlaments debatēs par ziņojumiem, kuru mērķis ir stiprināt vienoto tirgu Eiropā. Vienu no ziņojumiem, kas ir veltīts pārvaldības un partnerības jautājumiem, ir sagatavojusi EP deputāte Sandra Kalniete (EPP, Latvija). Ziņojumā iekļautie priekšlikumi ir vērsti uz vienotā tirgus noteikumu stingru ievērošanu, pārkāpumu ātrāku novēršanu un labāku dialogu ar pilsonisko sabiedrību.

Kā norāda deputāte: "Nav taisnīgi, ka tās dalībvalstis, kurām ir vislielākā ietekme uz vienotā tirgus noteikumu pieņemšanu, pašas arī visbiežāk pārkāpj šos noteikumus un rada barjeras. Tas ir slēpts protekcionisms, no kā cieš mazie  uzņēmēji un patērētāji. Eiropas Komisijai ir jābūt enerģiskai un neatkarīgai šo noteikumu ieviešanā un kontrolē."

-        Ziņojuma par pārvaldību un partnerību vienotajā tirgū projekts (angļu valodā) šeit

Priekšlikumi jaunai ES politikai vardarbības pret sievietēm apkarošanai

EP deputāti debatēs par Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas sagatavoto ziņojumu par prioritātēm un pamatnostādņu izklāstu jaunai ES politikai vardarbības pret sievietēm apkarošanai. Ziņojumā ir uzsvērts, ka Eiropas Savienībai ir jāuzņemas atbildība un jāievieš attiecīgie tiesību akti, ka arī apkopota  virkne pasākumu, kas ir nepieciešami, lai mazinātu vardarbību, kuras pamatā ir dzimums.

Ziņojuma " par prioritātēm un pamatnostādņu izklāstu jaunai ES politikai vardarbības pret sievietēm apkarošanai"  projekts mājaslapā

Apstiprina likumprojektu par vienoto atļauju trešo valstu darbu ņēmējiem

Parlaments atbalstīja likumprojektu, saskaņā ar kuru darba ņēmēji no trešajām valstīm varēs saņemt darba un uzturēšanās atļaujas, izmantojot vienotu procedūru. Tāpat trešo valstu darba ņēmējiem tiks nodrošinātas līdzīgas tiesības kā ES pilsoņiem attiecībā uz atalgojumu, darba laiku un atvaļinājumu, drošību un veselības aizsardzību darba vietā un sociālajām garantijām. Plānots, ka jaunie noteikumi attieksies uz trešo valstu iedzīvotajiem, kas piesakās dzīvošanai un darbam ES dalībvalstīs vai jau likumīgi uzturas kādā no dalībvalstīm, bet neatteiksies uz norīkotajiem darbiniekiem, kā arī bēgļiem, personām ar pastāvīgām uzturēšanās atļaujām un sezonas darba ņēmējiem.

EP deputātu apstiprinātos grozījumus tālāk izskatīs dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministri. Lielbritānija, Īrija un Dānija izmantos tiesības nepiedalīsies šīs direktīvas pieņemšanā.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājaslapā

Palielina Moldovas vīna importu

EP deputāti apstiprināja Komisijas priekšlikumu par kvotu palielināšanu vīna importam bez muitas nodokļa no Moldovas Republikas. Eiropas Komisija ierosināja šogad paaugstināt beznodokļu kvotas no 100 000 hektolitriem (hl) līdz 150 000 hl, nākamgad no 120 000 hl līdz 180 000 hl, savukārt 2013. gadā līdz 240 000 hl.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta majaslapā

_______________________________________________________________________

Aktuālā informācija par šiem un citiem jautājumiem

www.europarl.lv, Twitter, Facebook

Informācijas redaktore:
Iveta ĶELPE, EPIB Preses nodaļas vadītāja
iveta.kelpe@europarl.europa.eu
(+371)67 08 54 60 (Rīga)