Latvijas kultūras akadēmijas studenti radoši pētīs un stāstīs Latvijā dzīvojošo daudzvalodīgo ģimeņu dzīves stāstus

Ziņa publicēta 04.04.2011
2011.gada 5.aprīlī plkst. 14.00 Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvārī 28, 2.stāvā) tiks atklāts projekts „Starpkultūru sarunas: daudzas valodas, vairākas identitātes”. Projekta mērķis ir pievērst uzmanību Eiropā pieaugošajam daudzvalodības un identitāšu plurālisma fenomenam, izmantojot radošus izteiksmes līdzekļus. Projekta centrā ir ģimenes, kurām piederība vairākām kultūrām un valodām ir viņu ikdiena. Latvijā projekta ietvaros Latvijas Kultūras akadēmijas studenti iepazīsies ar dažādu ģimeņu dzīves stāstiem un radošiem līdzekļiem centīsies tos pastāstīt plašākai sabiedrībai. Projekta noslēgumā plānota izstādes atklāšana, kas notiks šī gada septembrī Eiropas valodu dienu ietvaros.

„Identitātes saplūst, un piederības sajūtai nepieciešams jauns vai vairāki jauni pilsonības un identitātes koncepti, kuri savā saturā un būtībā nav pret kaut ko opozīcijā.” /Žozē Manuels Barrozu, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs/

Projektu Latvijā īsteno Latvijas Kultūras akadēmija, Eiropas kultūras organizāciju sadarbības tīkla EUNIC dalīborganizācijas Latvijā - Britu padome, Dānijas kultūras institūts, Gētes institūts, Franču kultūras centrs un Ziemeļu ministru padome - un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, kā arī UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.

Projekta atklāšanas seminārā piedalīsies un par saviem pētījumiem un vērojumiem daudzvalodības un identitāšu plurālisma jautājumos runās sociālantropoloģe Dace Dzenovska, „Providus” pētniece Dace Akule, kinorežisore Antra Cilinska, Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūras absolvente Linda Dambe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas doktorante Ieva Tihovska.

Diskusijā ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, docētājiem un Radošās darbības centra vadītājiem iesaistīsies arī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, Dānijas Kultūras institūta vadītājs Simons Holmbergs, Kultūras ministrijas

Sabiedrības integrācijas departamenta vecākais referents Deniss Kretalovs un Eiropas Komisijas Tulkošanas Ģenerāldirekcijas pārstāve Latvijā Sandra Kaupuža.

Seminārs vērojams interneta tiešraidē www.esmaja.lv

Eiropas līmenī projektu „Starpkultūru sarunas: daudzas valodas, vairākas identitātes” ir ierosinājis EUNIC tīkls, kas darbojas 26 Eiropas valstīs. Projekta noslēguma aktivitātes norisināsies vienlaikus vairākās dalībvalstīs, un tā rezultātus varēs apskatīt internetā.

Vairāk par EUNIC: http://www.eunic-online.eu/ .

Vairāk par projekta norisi varat uzzināt, griežoties Britu padomes pārstāvniecībā Latvijā:
Pārstāvniecības vadītāja Dace Melbārde

e-pasts: dace.melbarde@britishcouncil.lv; tiešais tālrunis +371 29287000.