Preses konferencē informēs par ES KLP un kooperācijas lomu lauksaimniecības attīstības veicināšanā

Ziņa publicēta 24.11.2010
Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar biedrību „Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija” (LLKA) un biedrību „Zemnieku saeima”(ZSA) šī gada 25. novembrī organizē preses konferenci, kurā EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca informēs par EK sagatavoto paziņojumu par kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013.gada, bet sabiedriskās politikas centra "Providus" pārstāve Dace Akule pastāstīs par janvārī paredzētajām iedzīvotāju debatēm par KLP. Par KLP nākotni lauksaimnieku skatījumā un kooperācijas lomu lauksaimniecības attīstības veicināšanā izteiksies ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš un LLKA valdes loceklis Edgars Ruža.   

EK pārstāvniecības vadītāja Iveta Šulca preses konferencē pastāstīs par EK paziņojumu par kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013.gada, kas tagad nodots sabiedriskajai apspriešanai un ir kārtējais solis ceļā uz KLP reformu. "Kopējā lauksaimniecības politika skar visus Latvijas iedzīvotājus – kā zemniekus, tā veselīgas pārtikas patērētājus vai cilvēkus, kas dzīvo laukos. Šā gada pirmajā pusē no visas ES tika saņemti aptuveni 5000 viedokļu par šīs politikas reformu, un vairāk nekā 400 no tiem bija no Latvijas. Ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, var teikt, ka Latvijas iedzīvotāji bijuši aktīvākie. EK paziņojums apliecina, ka viņu viedoklis ir ņemts vērā – piemēram, atbalsts zaļai saimniekošanai, tāpat kā taisnīgāki maksājumi lauksaimniekiem, dokumentā ir minēti kā gaidāmās reformas mērķi," uzskata I.Šulca.

Lai diskutētu par gaidāmo KLP reformu, sabiedriskās politikas centrs "Providus" nākamā gada janvārī rīkos iedzīvotāju debates, uz kurām tiks uzaicināti 30 nejauši izvēlēti Latvijas iedzīvotāji. "Debašu centrā būs jautājums par kopīgās lauksaimniecības politikas reformas mērķi – kā to redz ne tikai Latvijas zemnieki, bet arī, piemēram, skolotājs, pensionārs un students, kas caur nodokļu maksājumiem subsidē lauksaimniecību. Mēs vērtēsim Komisijas piedāvātos reformas variantus, raugoties no Latvijas iedzīvotāju interesēm," uzsver "Providus" pētniece Dace Akule.

Savu viedokli par EK piedāvātajiem reformas variantiem līdz 25.janvārim iespējams izteikt sabiedriskās apspriešanas vietnē http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/consultation/index_en.htm (tuvākajā laikā tā būs pieejama arī latviešu valodā).

„ES lauksaimniecība nav viendimensionāla, kā daudziem varētu šķist. Patiesībā lauksaimnieki pilda daudz dažādu funkciju, sākot no pārtikas un citu produktu ražošanas līdz pat lauku rajonu pārvaldei, dabas saglabāšanai un tūrismam. Lauksaimniecība Eiropā ir ilgtspējīgs, efektīvs sektors, kas izmanto drošas, tīras, videi draudzīgas ražošanas metodes, piegādājot patērētāju prasībām atbilstošas kvalitātes produkciju. Tiešajiem maksājumiem ir jāmaina struktūra, jāņem vērā trīs nosacījumi – atbalsts jāmaksā par ražošanas produktivitāti, vides saglabāšanu, nepieciešamas piemaksas par saimniekošanu klimatiski mazāk labvēlīgos apstākļos un šiem maksājumiem ir jābūt taisnīgiem un vienlīdzīgiem visās ES valstīs – kā jaunajās, tā vecajās. Būtiska ir arī Latvijas valdības un valsts pārstāvju Eiroparlamentā loma šajā diskusijā un interešu aizstāvībā, taču, īpaši šobrīd, svarīgi arī, kāda ir valsts iekšējā politika," uzsver Juris Lazdiņš, Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs.

LLKA valdes loceklis E.Ruža: „Svarīgi atzīmēt, ka kooperācija ir viens no galvenajiem lauksaimniecības attīstības priekšnosacījumiem. It īpaši mazajām saimniecībām. Ņemot vērā, ka 13,7 milj. lauku saimniecību jeb 70% no Eiropas Savienības saimniecībām ir mazākas par 5 ha, tas ir jāuzsver kā īpaši būtisks nosacījums. Jādomā arī dažādi mehānismi, kā kooperāciju veicināt ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Savukārt, pēc preses konferences notiks LLKA un EK pārstāvniecības Latvijā organizēta konference Baltijas valstu kooperatīviem "Lauksaimnieku kooperācija Baltijas valstīs: pašreizējā situācija un attīstības iespējas”, kuras laikā būs iespēja iepazīties ar lauksaimniecības kooperatīvu darbu Lietuvā un Igaunijā, kā arī uzzināt Eiropas Komisijas Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta skatījumu par turpmāko lauksaimniecības kooperatīvu attīstību Eiropas Savienības vienotajā lauksaimniecības tirgū. Konferences noslēgumā tiks parakstīts sadarbības memorands starp LLKA, Igaunijas Zemnieku federāciju un Lietuvas Lauksaimniecības kameru par turpmāko sadarbību lauksaimniecības kooperācijas attīstības veicināšanā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Prese konference notiks plkst. 9:30 Eiropas Savienības mājas (Aspazijas bulvārī 28) 5.stāvā.