Eiropas Valodu diena Madonā aizvadīta

Ziņa publicēta 28.09.2018
Jau kopš 2001. gada 26.septembrī visā Eiropā tiek atzīmēta Eiropas Valodu diena, kuras mērķis - 800 miljonus eiropiešus mudināt apgūt pēc iespējas vairāk valodu – gan apmeklējot mācību iestādes, gan pašmācības ceļā. Eiropas Padomes pārstāvji uzskata, ka daudzvalodība ir līdzeklis labākai starpkultūru sapratnei un tā ir mūsu kontinenta kultūras mantojuma galvenā sastāvdaļa.

Madonā Eiropas Valodu diena tika svinēta dienu vēlāk – 27. septembrī, kad Madonas novada bibliotēkā esošais Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkts Madonas Valsts ģimnāzijas 10. klašu skolēniem piedāvāja tikties ar latviešu tulkotāju Daci Meieri.

Dace Meiere kopš 1996. gada publicē tulkojumus no itāļu, lietuviešu, spāņu un katalāņu valodas. Kopumā iztulkots vairāk nekā 80 grāmatu, to vidū Umberto Eko, Sandro Veronēzi, Alesandro Bariko, Nikolo Ammaniti, Havjera Mariasa, Roberto Bolanjo, Kristinas Sabaļauskaites u. c. autoru darbi. Meiere saņēmusi Itālijas Kultūras ministrijas Nacionālo prēmiju tulkošanā un vairākas Itālijas Ārlietu ministrijas prēmijas, balvu "Sudraba tintnīca" un Latvijas Literatūras gada balvu.

Paldies Dacei Meierei par atsaucību un aizraujošo stāstījumu un Madonas Valsts ģimnāzijas kolektīvam un skolēniem par viesmīlību!