Digitalizācijas programma. Komisijas tīmekļa vietne Europa tagad pieejama interneta protokola 6. versijas lietotājiem

Ziņa publicēta 08.06.2011
Brisele, 2011. gada 8. jūnijs. Eiropas Komisija Pasaules IPv6 dienā (World IPv6 Day) savu tīmekļa vietni dara pieejamu interneta protokola 6. versijas (IPv6) lietotājiem (kā arī IPv4 lietotājiem). Internets darbojas, pārraidot datus nelielās paketēs, kuras tiek neatkarīgi maršrutētas pa dažādiem tīkliem, kā noteikts starptautiskajā sakaru protokolā, kas pazīstams ar nosaukumu interneta protokols. 1984. gadā interneta protokola 4. versijā (IPv4) bija pieejami 4 miljardi adrešu, bet saistībā ar augošo pieprasījumu pēc jauniem interneta pakalpojumiem pēdējās atlikušās IPv4 adreses tika piešķirtas 2011. gada februārī. IPv6 ieviešana nodrošinās praktiski neierobežotu interneta adrešu skaitu, lai atbalstītu jaunu pakalpojumu milzīgo pieaugumu nākotnē. Padarot savu tīmekļa vietni pieejamu IPv6 lietotājiem, Eiropas Komisija rāda piemēru citiem un cer pamudināt citu valstu publiskās iestādes pārliecināt Eiropas uzņēmējsabiedrības un ražotājus nodrošināt jauno viedierīču un serveru savietojamību ar IPv6. IPv6 ieviešana ir Eiropas digitalizācijas programmas galvenais mērķis (sk. IP/10/581, MEMO/10/199 un MEMO/10/200).

Nēlī Krusa, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un digitalizācijas programmas komisāre, teica: "Es aicinu valdības, interneta satura un pakalpojumu sniedzējus un ikvienu uzņēmumu, kas veic uzņēmējdarbību internetā, pāriet uz IPv6 iespējami drīz, pretējā gadījumā mums būs jāsastopas ar problēmām, kuras Eiropa šobrīd nevar atļauties risināt:milzīgiem tirgus traucējumiem, lēnāku interneta ātrumu un negatīvu ietekmi uz inovāciju."

Marošs Šefčovičs, Eiropas Komisijas priekšsēdētaja vietnieks iestāžu attiecību un administratīvajos jautājumos, sacīja: "Eiropas Komisija rāda piemēru citiem, Pasaules IPv6 dienā un turpmāk nodrošinot Europa portāla pieejamību IPv6 lietotājiem.  Šis ir pirmais solis, kas dos lielisku iespēju konstatēt iespējamās problēmas un turpināt IPv6 izvēršanu."

IPv6 tika ieviesta, lai nākotnē nodrošinātu pietiekamu interneta adrešu skaitu. Līdz ar interneta izplatīšanos sagaidāms, ka internetam būs pieslēgti miljoni ierīču (piemēram, viedtālruņi, automašīnas, elektroenerģijas skaitītāji un sadzīves tehnika). Tam būs pieslēgti arī miljardi sensoru, kas veiks informācijas apmaiņu, — tā saucamais lietiskais internets —, kā rezultātā tiks radīta jauna novatorisku viedo pakalpojumu paaudze. Katram pakalpojumam būs nepieciešama IP adrese. Ja būs pieejami vairāki miljardi IPv6 adrešu, interneta attīstība nākotnē varēs notikt netraucēti.

IPv6 versijai būs daudz tehnisku priekšrocību, piemēram, IP drošības vienkāršota izmantošana, standarta maršrutēšana, kā arī plug and play standartam atbilstošas iespējas.

Migrācija uz IPv6 ir dārga, taču IT aprīkojuma atjaunošana, lai tas būtu saderīgs ar IPv6, ļoti ievērojami samazinātu izmaksas.

Tomēr tikai aptuveni 2 % visu interneta datu plūsmu pašlaik ir savietojamas ar IPv6. Tāpēc nepieciešams pašreizējo interneta infrastruktūru pielāgot IPv6, lai novērstu interneta panākumu izraisīto palēninājumu, kas negatīvi iespaidotu ekonomikas izaugsmi, mazinātu iespējas veicināt inovāciju jaunu interneta pakalpojumu un lietojumprogrammu jomā un radītu tirgus traucējumu risku saistībā ar neizmantoto, bet jau iedalīto IPv4 adrešu tālākpārdošanu.

Digitalizācijas programmas asamblejā 2011. gada 17. jūnijā Komisija organizēs IPv6 veltītu darbsemināru un finansēs lielu eksperimentālu projektu, lai veicinātu IPv6 ieviešanu valsts sektora iestādēs. Eiropas Komisija jau ir investējusi vairāk nekā 100 miljonu eiro IPv6 pētniecībā un informētības palielināšanas pasākumos. Eiropas pētniecības tīkls GEANT jau ir pilnībā savietojams ar IPv6.

Sk. MEMO/11/385

IPv6 tīmekļa vietne:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ipv6/index_en.htm

Digitalizācijas programmas tīmekļa vietne:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Nēlī Krusas tīmekļa vietne: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Sekojiet Nēlī Krusas tvītošanai: http://twitter.com/neeliekroeseu

Maroša Šefčoviča tīmekļa vietne:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/

Kontaktpersonas:

     Jonathan Todd  (+32 2 299 41 07)

     Linda Cain         (+32 2 299 90 19)

     Antonio Gravili   (+32 2 295 43 17)

     Marilyn Carruthers  (+32 2 299 94 51)