Covid-19: kā ES cīnās ar jauniešu bezdarbu

Ziņa publicēta 17.07.2020
Jauniešu bezdarbs joprojām ir liela problēma ES, un tā tika aktualizēta koronavīrusa krīzes laikā. ES nāk klajā ar atbalsta pasākumu kopumu, lai palīdzētu jauniešiem atrast darbu.

 Covid-19 varētu izraisīt tāda fenomena attīstību kā “izolācijas ietekmētā paaudze”, jo krīze negatīvi ietekmē jauniešu nodarbinātības izredzes. Saskaņā ar Starptautiskās darba organizācijas (SDO) ziņojumu pandēmijai ir "postoša un nesamērīga" ietekme uz jauniešu nodarbinātību, savukārt jaunākie dati liecina, ka jaunieši sastopas ar lieliem šķēršļiem, turpinot apmācību un izglītību, pārejot no vienas darba vietas uz citu un nonākot darba tirgū.

Eiropas Komisija vēlas, lai ES valstis palielinātu atbalstu jauniešiem, izmantojot vērienīgo NextGenerationEU atveseļošanas plānu un nākamo ES budžetu. Dalībvalstīm ir jāiegulda vismaz 22 miljardi eiro jaunatnes nodarbinātības atbalstam. Eiropas Parlaments un ES valdības apspriedīs ierosinātos priekšlikumus sarunu ietvaros par nākamo daudzgadu budžetu (2021.-2027. gadam).

Kas ir Garantija jauniešiem?

Eiropas Komisija ierosina stiprināt Jauniešu garantijas iniciatīvu, kas tika uzsākta 2013. gadā, pieaugot jauniešu bezdarba līmenim. Priekšlikuma mērķis bija nodrošināt jauniešiem līdz 25 gadu vecumam iespēju saņemt kvalitatīvu darba, izglītības, māceklības vai prakses piedāvājumu. Šī apņemšanās ir spēkā arī pastiprinātās garantijas ietvaros. Piedāvājums ir jāsaņem četru mēnešu laikā no dienas, kad jaunietis palicis bez darba vai pārtraucis formālo izglītošanos.

Tilts uz darbavietām: Garantijas jauniešiem nostiprināšana

·   Attiecas uz 15–29 gadus veciem cilvēkiem (palielinot maksimālo vecumu no 25 līdz 29);

·   Paredzēta plašākai mērķauditorijai, pievēršoties nelabvēlīgā situācijā esošām grupām, tostarp jaunieši, kas pieder pie minoritātēm, vai jaunieši ar invaliditāti;

·   Ņem vērā uzņēmumu vajadzības, nodrošinot nepieciešamās prasmes un īsus sagatavošanas kursus;

·   Sniedz individuāli pielāgotas konsultācijas, padomus un darbaudzināšanu.

2020. gada 10. jūlijā pieņemtajā rezolūcijā par ES dalībvalstu nodarbinātības politikas pamatnostādnēm EP deputāti aicināja pārskatīt gaidāmās pamatnostādnes Covid-19 uzliesmojuma kontekstā, uzsverot nepieciešamību par prioritāti noteikt cīņu pret jauniešu bezdarbu, izmantojot atjauninātu un efektīvu Garantiju jauniešiem.

Eiropas Parlaments 2020. gada jūlijā plenārsēdē atbalstīja Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas (JNI) 2020. gada budžeta palielināšanu līdz 145 miljoniem eiro. JNI ir viens no galvenajiem ES finanšu resursiem, ko ES valstis izmanto, lai atbalstītu garantijas jauniešiem īstenošanu.

 Avots: https://www.europarl.europa.eu/