EP priekšsēdētājs: Lēmumi, ko mēs pieņemsim, vairākus gadu desmitus ietekmēs Eiropas Savienības pārveidošanas procesu

Ziņa publicēta 22.07.2020
Uzrunājot ES valstu vadītājus, EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli norādīja, ka atveseļošanas plānam ir jāatbilst tālejošiem mērķiem, aicinot neuzskatīt Parlamenta piekrišanu par pašsaprotamu.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs 17. jūlijā uzstājās ES valstu un valdību ārkārtas sanāksmē, kuras mērķis ir panākt vienošanos starp valstu valdībām par nākamo ES daudzgadu budžetu 2021.-2027. gadam, kas ietvertu arī pasākumus, lai palīdzētu Eiropai atgūties no koronavīrusa pandēmijas sekām.

“Diskusijām un lēmumiem, kas mums būs jāpieņem, būs izšķiroša nozīme Eiropas Savienības atjaunošanā vēl nākamajās desmitgadēs,” sacīja Dāvids Sasoli. EP priekšsēdētājs sacīja, ka pēc Covid-19 krīzes atpakaļceļa nav.

“Pandēmija mums ir uzlikusi jaunus pienākumus un atbildību: atbildību izdarīt izvēli un pienākumu to darīt daudzu, ne tikai dažu cilvēku, interesēs. Šajā kontekstā kļūst skaidrs, kur mums ir jāiegulda: “zaļajā” ekonomikā, veselības aprūpē, izglītībā, digitālajā jomā, demokrātiskajās un sociālajās tiesībās.”

EP priekšsēdētājs sacīja, ka atveseļošanas plānam ir jāpalīdz pārveidot ekonomiku un jānovērš pieaugošā nevienlīdzība: “Atjaunošanas plānam jāatbilst noteiktajiem mērķiem.”

D. Sasoli atgādināja, ka Parlaments atbalstīja Eiropas Komisijas ierosināto finansējuma līmeni un ierosināto sadalījumu starp dotācijām un aizdevumiem. Priekšsēdētājs arī aicināja izveidot ES ienākumu avotus jeb “pašu resursu” sadaļu un izbeigt atlaižu mehānismu darbību attiecībā tikai uz atsevišķām dalībvalstīm, ko viņš nodēvēja par “negodīgu un grūti pamatojamu”.

EP priekšsēdētājs atgādināja ES vadītājiem, ka Parlamenta piekrišana nākamajam budžetam ir būtiska. “Tas ir neiedomājami, ka Eiropai, kas spējusi panākt vienošanos par kopīgu atbildi uz krīzi, būtu jānobīda malā Parlaments.”

Dāvids Sasoli sacīja, ka Parlaments ir vīlies Padomes jaunajā priekšlikumā par daudzgadu budžetu, kas tiek apspriests ES vadītāju sanāksmē Briselē: “Lai panāktu atveseļošanos, mums ir nepieciešams nodrošināt stabilu finansējumu ilgtermiņā. Tas ir priekšnoteikums Parlamenta piekrišanai.”

EP priekšsēdētājs uzsvēra solidaritātes nozīmi pašreizējās krīzes pārvarēšanā: “Eiropa ir veidojusies, balstoties uz kopīgām vērtībām. Mēs nesamazināsim Eiropas Savienību līdz Eiropas mēroga ATM [bankas automātu].”

D. Sasoli piebilda: “Parlaments dos savu piekrišanu daudzgadu budžetam tikai tajā gadījumā, ja tas atbildīs noteiktajām prioritātēm, ko minēju šodien.”

Avots: https://www.europarl.europa.eu/