Eiropas Parlaments ārkārtas plenārsēdē vērtēs Padomes lēmumus par daudzgadu budžetu un atveseļošanas plānu

Ziņa publicēta 23.07.2020
EP deputāti ceturtdien, 23. jūlijā, plkst. 9.30 pulcēsies ārkārtas plenārsēdē, lai vērtētu pēdējās Eiropadomes rezultātus. Pēc ārkārtas plenārsēdes debatēm ar Padomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu un Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu, kas paredzētas plkst. 9:30–12:30, EP deputāti balsos par rezolūciju, kurā izklāsta nostāju par ES dalībvalstu vadītāju 17.-21.jūlijā pieņemtajiem lēmumiem par daudzgadu finanšu shēmu (DFS), pašu resursu sistēmu un Eiropas atveseļošanas plānu.

Komentējot Briselē notikušās Eiropadomes sanāksmes secinājumus, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli otrdien sacīja:

“Eiropas iedzīvotāji no šīm ilgajām diskusijām sagaida vienošanos, kas atbilst šī vēsturiskā mirkļa prasībām. Mūs satrauc iespēja nākotnē zaudēt Eiropas solidaritāti un Kopienas metodi. Eiropas Parlaments savas prioritātes ir darījis zināmas, un gaida, lai tās tiktu ievērotas. Daudzgadu finanšu shēmai jāspēj risināt Eiropas svarīgākos vidēja termiņa uzdevumus, kā, piemēram, zaļais kurss, digitalizācija, ekonomikas noturība un cīņa pret nevienlīdzību.”

“Steidzami vajadzīgi jauni pašu resursi. Nepieciešami arī instrumenti, lai efektīvi aizstāvētu tiesiskumu. Turklāt Parlaments ir atkārtoti aicinājis pārtraukt “atlaižu” sistēmu. Ja šos nosacījumus neizpildīs pietiekamā apjomā, Eiropas Parlaments nepiekritīs daudzgadu budžetam. Covid-19 joprojām ir šeit, un mēs redzam jaunus uzliesmojumus Eiropā. Tagad vairāk nekā jebkad ir vajadzīga strauja un drosmīga rīcība.

Plenārsēdi tiešraidē varēs vērot EbS vai Eiropas Parlamenta tīmekļa vietnē.

Nākamie soļi

Tagad Padome strādās pie detalizētas nostājas par daudzgadu budžetu 2021.–2027. gadam, pašu resursu reformu un atveseļošanas plānu, lai varētu sākt sarunas ar Parlamentu. Lai daudzgadu budžets varētu stāties spēkā, Parlamentam jāsniedz sava piekrišana. Pašreizējā daudzgadu budžeta darbība beidzas 2020. gada 31. decembrī. EP deputāti izklāstīs savus noteikumus ceturtdienas plenārsēdes rezolūcijā. EP budžeta sarunu grupa cik drīz vien iespējams uzsāks sarunas ar Vācijas prezidentūru ES Padomē.

Avots: https://www.europarl.europa.eu/