Ekspedīcijā “ES projektu labās prakses izzināšana” izzinātais

Ziņa publicēta 28.08.2020
26.augustā kultūras darbinieki no Madonas, Varakļānu un Lubānas novadiem devās organizētajā ekspedīcijā “ES projektu labās prakses izzināšana” – izbraukums pa vietām, kuru attīstība veicināta, saņemot ES finansējumu. Ekspedīcijas virziens 2020.gadā Latgales puse, konkrēti Daugavpils.

Ekspedīcijas sākumā tika apmeklēts Eiropas Komisijas informācijas centrs "Europe Direct" Daugavpilī.

 Tas darbojās kā Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tā piedāvājumā ir:

§  saņemt atbildes uz jautājumiem par ES;

§  bezmaksas informatīvos materiālus par ES darbības jomām;

§  izbraukumus uz skolām ar tematiskām prezentācijām par ES;

§  konkursus un diskusijas par aktuāliem ES jautājumiem;

§  seminārus un apmācības par ES tematiku;

§  informāciju par iespējām iegūt ES fondu finansējumu projektiem.

Par sava centra darbību un aktuālākajiem projektiem mums stāstīja Tirdzniecības kameras vadītāja Marina Terza.

 Nākošais pieturas punkts bija Latgales centrālā bibliotēka, kurā darbojas Digitālo aktivitāšu centrs.

Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā ir iespējams izpētīt daudzas 21. gadsimta tehnoloģijas. Tā ir lieliska vieta atpūtai, mācībām un izklaidei draugu un ģimenes lokā. Viņu piedāvājumā:Kinētisku viktorīnu kolekcijaIzkusties un pārbaudi zināšanas par Latvijas un Lietuvas ģeogrāfiju, literatūru, u.c. tēmām. Virtuālā realitāte3D brillēs skatāms video par Daugavpils, Utenas, Zarasu un Preiļu kultūrvēstures objektiem un atpūtas infrastruktūru. Interaktīvs velobrauciensMinot statīvā iestiprināta divriteņa pedāļus, ekrānā vēro Austrumlietuvas un Dienvidlatvijas populārākos tūrisma objektus. Xbox One spēļu konsolesIzvēlies sev tīkamāko no pieejamās izklaidējošu un attīstošu videospēļu kolekcijas. Literatūra, galda spēlesGrāmatas par ģeogrāfiju, vēsturi, izgudrojumiem un citām saistošām tēmām dažāda vecuma bērniem un pieaugušajiem. Domino, dambrete, ričuračs un citas lielākās un mazākās grupās spēlējamas galda spēles jautrai laika pavadīšanai. Interaktīva multimediju iekārta “Mobile Magic Carpet” jeb pārvietojamais burvju paklājs “Mobile Magic Carpet” ir Lielbritānijas uzņēmuma “Sensory Guru” izstrādāta ierīce, kas ļauj projicēt uz grīdas virsmas interaktīvas lietotnes ar sensoro vadību. Izmantojot roku vai kāju kustības un pārvietojoties pa uz grīdas projicēto attēlu, aktivitātēs var iesaistīties viens vai vairāki dalībnieki. Lieliem un maziem interesentiem pieejami vairāki simti interaktīvo spēļu – futbols, gaisa hokejs, citas sporta un veiklības spēles, kā arī atjautības uzdevumi un viktorīnas, rosinošas rotaļas mazuļiem. Interaktīvā paklāja īpašā vērtība ir uztveri veicinošas aktivitātes bērniem ar dažādiem attīstības traucējumiem.

Visas šīs iespējas ir brīvi pieejamas jebkuram centra apmeklētājam bez maksas vai jebkādiem citiem ierobežojumiem.

Digitālo aktivitāšu centrs tapis pateicoties projektam LLI-089 “Ģimenes digitālo aktivitāšu centru tīkla izveide dzīves kvalitātes un izglītības atbalstam Austrumaukštaitijā un Dienvidlatgalē” (Network-DigiHubs) tiek īstenots Utenas, Zarasu, Daugavpils un Preiļu publiskajās bibliotēkās ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros.

Nākošais mūsu ekspedīcijas mērķis bija Daugavpils cietoksnis un Rotko centrs, jo būt Daugavpilā un neapskatīt šīs vietas taču nevar.

Savukārt noslēdzošā apskates vieta mūsu ekspedīcijā bija Skrindu dzimtas muzejs. Muzejs ir piemiņas vieta pirmajiem tautas atmodas darbiniekiem brāļiem Skrindām – Benediktam (1869–1947), Kazimiram (1875–1919) un Antonam (1881–1918).

Muzejā skatāmas izstādes un ir pieejamas vairākas tematiskās programmas gan skolēniem, gan pieaugušajiem. Šeit piedāvā iespēju izgaršot latgaliešu tradicionālās “komas” un zāļu tēju, iepazīt seno amatu prasmes un būt kopā ar amatniekiem, noklausīties Latgales bitenieku stāstus un nogaršot vietējo medu. Vaboles pagastā līdz mūsdienām ir saglabājies lielākais krucifiksu skaits novadā. Muzejā ir pieejama informācija par ekskursijas “Krucifiksu ceļš” maršrutu.

Pastāvīgā ekspozīcija stāsta par Skrindu dzimtas dzīvi un darbu. Skatāma arī ekspozīcija par Līksnas un Vaboles pagasta vēsturi un šodienu, kā arī vairāk nekā gadsimtu vecas mēbeles un dažādi sadzīves priekšmeti. Muzeja krājumā ir 20. gadsimta sākuma grāmatas, žurnāli un laikraksti, fotogrāfijas.

Daugavpils novada Kultūras pārvaldes īstenotā projekta “Radīt, lai paliktu” ietvaros tika atklāta Skrindu dzimtas muzeja Kulinārā mantojuma telpa, kura izveidota pateicoties projektam “Zarasu rajona un Daugavpils novada  mazaktīvo teritoriju iedzīvotāju radošuma un uzņēmējdarbības  aktivitātes atbalstīšana, izmantojot sociālkultūras pasākumus (Radīt, lai paliktu)” tika apstiprināts 2017.gada oktobrī, savukārt renovācijas darbus  būvfirma SIA “VAN PRO” veica septiņu mēnešu laikā. Projekts Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros finansēts no ERAF, Daugavpils novada pašvaldības budžeta un valsts budžeta dotācijas līdzekļiem.

Katras vietas veiksmes stāsts ir cilvēki – bez cilvēkiem, savas vietas patriotiem neizdotos realizēt iecerētos mērķus. Skrindu muzejā tā vienozīmīgi ir tās direktore Anna Lazdāne.

Ekspedīcijas mērķis sasniegts un izzinātas vietas, kuras tapušas, pateicoties veiksmīgi īstenotiem Eiropas projektiem

 Informāciju sagatavoja: Dacīte Tomiņa Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkta koordinatore