Eiropas Parlamenta ēka izgaismota zelta krāsā ar vēzi slimu bērnu atbalstam

Ziņa publicēta 02.09.2020
Eiropas Parlaments pievienojas globālā mēroga akcijai “Zelta septembris”, lai veicinātu sabiedrības informētību par bērnu vēzi, izgaismojot savu ēku Briselē zelta krāsā.

Lai veicinātu sabiedrības sapratni un informētību par bērnu vēzi, Eiropas Parlaments piedalās iniciatīvā “Bērnu vēža izpratnes mēnesis” (Childhood Cancer Awareness Month), no 1. līdz 6. septembrim izgaismojot savu ēku Briselē zelta krāsā.

Katru gadu aptuveni 35 000 bērnu Eiropā saskaras ar diagnozi “vēzis”. Lai gan izdzīvošanas rādītāji piecus gadus pēc diagnozes uzstādīšanas sastāda 80%, Eiropas valstu vidū pastāv lielas atšķirības, kas ir saistītas ar nevienlīdzīgu piekļuvi labākajai aprūpei un atšķirīgu kompetences līmeni.

Leikēmija ir viens no visizplatītākajiem un letālākajiem vēža veidiem bērniem, izraisot vairāk nekā 30% jaunu saslimšanas un nāves gadījumu gadā.

Cīņa ar vēzi ir ES prioritāte. Eiropas Parlaments 2020. gada jūnijā izveidoja īpašu komiteju attiecībā uz vēža uzveikšanu, kas novērtēs ES iespējas rīkoties, lai palīdzētu novērst un apkarot vēzi, kā arī atbalstīt pētniecību.

EP īpašā komiteja vēža uzveikšanai:

·   Izvērtēs iespējas, kā uzlabot pacientu un viņu ģimenes locekļu dzīves kvalitāti;

·   izvērtēs zinātnes atziņas par labāko iespējamo vēža profilaksi un formulēs turpmākos nepieciešamos pasākumus tabakas kontrolei, aptaukošanās un alkohola lietošanas mazināšanai, piesārņojuma ietekmes mazināšanai u.c.;

·   apsvērs iespējas, kā vislabāk atbalstīt pētniecību, lai panāktu sekmīgāku profilaksi, diagnostiku, ārstēšanu, jo īpaši attiecībā uz bērnu saslimstību ar vēzi vai retiem vēža veidiem, kur ES pieeja nodrošina lielākas izredzes uz veiksmi;

·   novērtēs to, cik savlaicīgi vēzis tiek atklāts ar skrīninga programmu palīdzību;

·   novērtēs, kā atbalstīt bezpeļņas klīnisko izpēti, lai nodrošinātu labāku ārstēšanu jomās, kur farmācijas nozare ierobežotu peļņas iespēju dēļ pētījumus neveic;

·   izvērtēs, ko ES varētu darīt, lai ārstēšanās cenas būtu vieglāk pārredzamas, tā cenšoties panākt, ka pretvēža zāles ir plašāk pieejamas un par pieņemamāku cenu.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietniece, kas ir koordinatore bērnu tiesību jautājumos, Ewa Kopacz (ETP, Polija) sacīja: "Lai gan mums jācenšas novērst bērnu vēzi, mums ir jāstrādā arī pie tā, lai visiem bērniem, kuriem ir diagnosticēts vēzis, būtu nodrošināta vienlīdzīga pieeja ārstēšanai un pienācīgai aprūpei ārstēšanas un atveseļošanās laikā."

EP deputāte, kas ir bijusī pediatre un veselības ministre, piebilda: "Izgaismojot Eiropas Parlamenta ēku [zelta krāsā], mēs sutām spēcīgu solidaritātes un atbalsta signālu bērniem un pusaudžiem, kas cīnās ar vēzi, viņu ģimenēm, izdzīvojušiem ar vēzi slimajiem bērniem un speciālistiem, kas viņiem palīdz."

 

Avots: https://www.europarl.europa.eu/