9 idejas, kā palīdzēt bērnam radoši iepazīt Eiropu

Ziņa publicēta 07.09.2020
Bērnam interesē pasaule, jo bērns ir tās daļa – aktīvs, zinātkārs un vērtējošs. Tāpēc jau no mazotnes ar bērnu var un vajag runāt par visu, kas notiek apkārt, pat ja citi domā, ka viņš ir par mazu nopietnām tēmām. Iepazīt Latviju un Eiropu, apzināties sevi kā pasaules daļu – tam nav jāgaida konkrēta mācību stunda 1. klasē. Šajā rakstā, izmantojot Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā izstrādātos materiālus pirmsskolas un sākumskolas skolēniem, esam apkopojuši 9 interesantas idejas, kas palīdzēs iepazīt Eiropu. Atgādinām, ka pats svarīgākais ir, kā runājam, kādas aktivitātes piedāvājam bērniem un cik zinātkāri esam mēs paši.

Idejas bērnu ballītei

Apnikušas ballītes ar pirātiem, pūķiem un princesēm? Piedāvājam trīs idejas bērnu ballītēm, kurās bērni ne tikai izklaidējas, bet arī mācās un uzzina ko jaunu!

1. Ballīte “Ceļojums”. Uz šo ballīti ielūgums ir kā lidojuma vai kuģa biļete. Ballīti plānojot, tiek izvēlētas dažas (4–6) Eiropas Savienības valstis, katru veidojot kā ballītes staciju savā telpā vai vietā. Stacijai tiek dots valsts nosaukums, tiek izlikts karodziņš, un ir redzama karte, kurā valsts atzīmēta. Stacijā bērni saņem uzdevumu, kas saistās ar konkrēto valsti  (darba lapa par valsts nacionālo dzīvnieku, pasaku varoni, karogu, simboliem, naudu). Cienastam sagatavota kāda uzkoda (piemēram, beļģu vafeles) vai valstī augošie augļi, dārzeņi. Materiāli, kas izmantojami stacijas uzdevumiem:

“Eiropas domino”;

“Mūsu Eiropa”

“Mūsu Eiropa 2”

Katrā stacijā bērni darbojas pieaugušo vadībā vai arī uzdevums ir atstāts kā slepena vēstule.

Mazākiem bērniem ballītes ievadā vai noslēgumā patiks arī videostāsta “Tutas lietas” sērija “Tuta un pasaku virtene”.

Ballītes noslēgumā iesakām organizēt čempionātu, kurā ietverti jautājumi no visām stacijām. Par katru pareizo atbildi – balviņa! Tas palīdzēs ieraudzīt, cik daudz jauna šodien uzzināts. Ceļojuma tematika ļauj pielāgot uzdevumus dažāda vecuma bērniem, tādējādi noturot visu viesu interesi un sajūsmu par foršo ballīti.

2. Burtu ballīte. Šīs ballītes ideja ir izveidot īpašo jubilāra alfabētu. Alfabētu var veidot, gan rakstot un zīmējot burtiem atbilstošus vārdus, gan fotografējot tos apkārtnē (koka zari veido burtu V, kaķa aste ir burts I u. c.). Jautrāk būs, ja burti tiks meklēti pāros vai mazās komandās, ierobežojot uzdevuma izpildes laiku un 33 burtu vietā izlozējot 5–7 burtus. Svarīgi ir apkopot iegūtos burtus, kopīgi tos apskatīt, ļaut katram pastāstīt, var veidot arī balsojumu par vienu no trim piedāvātajiem burtiem C. 

Viesu veidotais alfabēts ballītes noslēgumā var pārtapt atmiņas spēlē vai skaistā burtu plakātā (papīra formātā vai uzdruka uz krekliņiem, lina maisiņiem), ko katrs saņem par piemiņu.

Idejas alfabēta veidošanai.

3. Ķeburotāju ballīte. Šajā ballītē bērni varēs ķeburot, kur vien vēlas – uz sienām, grīdas un pat griestiem. Ierosme – “Ķeburu mākslas burtnīca”. Ķeburotāju ballītē var tapt viens kopīgs stāsts vai katram viesim savs. Bērniem interesantāk būs, ja ķeburošanai paredzētās vietas atrodas augstāk par zemi, tumšā vietā, skapī, grūti sasniedzamā vietā, slēpnī utt. Tādā gadījumā ķeburošanu papildina spēles moments – meklēšana. Mazāki bērni var ķeburot vienu simbolu, lielākie papildināt jau esošu stāstu vai veidot savu. Ķeburošana ir aktīvs process, kas rada gan ballītes vidi, gan attīsta bērnos fantāziju, sadarbības prasmes, un ir piemērota gan pašiem mazākajiem, gan arī pieaugušajiem.

Idejas spēļu vakaram

Spēle ir labākā mācību forma ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Spēle ieinteresē, rada azartu un emocijas, aktīvi iesaista spēlētājus, kā arī piedāvā tēmas daudzveidīgām sarunām. Piedāvājam trīs bezmaksas spēles par Latviju un Eiropu, kas ļauj uzzināt daudz jauna:

Eiropas valstu puzle (28.–29. lpp.);

Idejas interesantām sarunām

Var runāt par laiku, par grāmatām vai par nepadarītajiem darbiem. Bet mēs iesakām trīs interesantas sarunas ar bērniem par Eiropu un pasauli. 

Kas ir planēta Zeme? Kam tā pieder? Kā mēs varam par to rūpēties? Sarunas rosinās videostāstu “Tutas lietas” sērija “Tuta šķiro baterijas”. Šo sarunu iesakām papildināt ar kopīgu ķeburošanu (7.–8. lpp.).

Par to, kā rodas mantas un vai ir jāpērk viss, ko gribas, kas ir labdarība videostāstu “Tutas lietas” sērijā “Tuta atrod mantas”.

Par valsts svētkiem un Eiropas dienu videostāstu “Tutas lietas” sērijā “Tuta un karogi”. Šo sarunu aicinām papildināt ar ķeburošanu (13.– 14. lpp.).

“Eiropas domino”  (pieejama arī melnbalta drukas versija).

Atmiņas spēle “Mūsu Eiropa”  (14.–15. lpp.);