Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzula fon der Leienas runa 16.septembrī

Ziņa publicēta 15.09.2020
Rītdien, 16.septembrī plkst. 10:00 (pēc Latvijas laika) Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena pirmoreiz Eiropas Parlamentā uzstāsies ar runu par stāvokli Eiropas Savienībā. Tai sekos plenārsēdes debates ar Eiropas Parlamenta deputātiem.

 Septembrī Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Eiropas Parlamentā uzstājas ar runu par stāvokli Eiropas Savienībā, izvērtējot iepriekšējā gadā sasniegto un izklāstot prioritātes nākamajam gadam. Tāpat runā parasti tiek aplūkots, kā Eiropas Komisija iecerējusi risināt Eiropas Savienības aktuālākās problēmas, un iepazīstina ar skatījumu attiecībā uz ES nākotnes veidošanu.

Jāatzīmē, ka ikgadējā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja uzruna ir kļuvusi par tradīciju, kopš pirms desmit gadiem spēkā stājās Lisabonas līgums.

Būtiski atzīmēt, ka neskatoties uz pandēmijas radītajām izmaiņām, Eiropas Komisijas pilnvaru termiņa sākumā noteiktās prioritātes joprojām ir spēkā, arī risinot pašreizējās problēmas. Komisija joprojām ir apņēmības pilna īstenot savas pamata iniciatīvas (Eiropas zaļo kursu un digitālo stratēģiju), jo bez tā nav iespējams “pārstartēt” Eiropas ekonomiku un veidot noturīgāku, ilgtspējīgāku, taisnīgāku un pārticīgāku Eiropu.

Eiropai ir jāuzņemas vadība pārejā uz veselīgāku, digitālu pasauli. Tomēr Eiropai tas izdosies tikai tad, ja varēsim panākt vienotību un modernizēt mūsu unikālo sociālā tirgus ekonomiku, lai tā atbilstu pašreizējiem vērienīgākajiem mērķiem. Tas nozīmē, ka ir maksimāli jāizmanto mūsu stiprās puses un potenciāls un īpaša uzmanība jāpievērš vienlīdzībai un iespēju radīšanai visiem neatkarīgi no dzimuma, izcelsmes vietas vai vecuma. Eiropa arī turpmāk tieksies uz augstākiem mērķiem pašu mājās. Tikai tā ir iespējams būt starp pasaules līderiem.

Sekot uzrunai varēs Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Facebook kontā https://www.facebook.com/EiropasKomisija/posts/804746380064930, kā arī lielākajos Latvijas ziņu portālos un TV kanālā RigaTV 24.

Plašāka informācija par uzrunu tīmekļa vietnē: https://ec.europa.eu/info/strategy/strategic-planning/state-union-addresses/state-union-2020_lv