Eiropas daudzgadu budžets: kas lēni nāk, tas labi nāk?

Ziņa publicēta 29.10.2020
Trešdien, 4. novembrī, pulksten 11.00 - 12.30 notiks diskusija tiešsaistē par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu nākamajiem septiņiem gadiem un ekonomikas atveseļošanas plānu ar Eiropas Parlamenta (EP) Budžeta komitejas deputātiem Nilu Ušakovu un Robertu Zīli.

x

Tā kā vienošanās par nākamo ES daudzgadu budžeta un ekonomikas atveseļošanas fondu vēl nav panākta, aicinām Latvijas medijus un interešu grupu pārstāvjus no pirmavota uzzināt par aktuālo situāciju un tās paredzamo attīstību, kā arī paust viedokli par iespējamām izmaiņām ES budžeta ieņēmumu sadaļā, samazinot valstu iemaksas un ieviešot jaunus ienākumu avotus, kā arī izredzēm uz Latvijas interesēm iespējami atbilstošu sarunu iznākumu.

Šā gada jūlijā pieņemtā rezolūcijā deputāti, kuri sarunām par daudzgadu budžetu bijuši gatavi jau kopš 2018. gada nogales, norāda - lai netiktu aizkavēta jauno programmu uzsākšana līdz ar nākamā gada 1. janvāri, vienošanās būtu jāpanāk līdz oktobra beigām.

Nils Ušakovs (“Saskaņa” sociāldemokrātiskā partija) pārstāv otru lielāko EP politisko grupu, Eiropas Parlamenta sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu (S&D), bet Roberts Zīle (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK") kā Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas (ECR) priekšsēdētāja vietnieks ir iekļauts EP īpašajā ES daudzgadu budžeta 2021.-2027. gadam veidošanas grupā EP priekšsēdētāja vadībā.

Daudzgadu budžeta apstiprināšanai nepieciešama EP piekrišana, un pašlaik sarunās ar ES Padomi (dalībvalstu pārstāvjiem) deputāti iestājas par pietiekamu finansējumu tādām ES programmām kā, piemēram, Erasmus+ un jauniem ES budžeta ieņēmumu avotiem, kas aizstātu dalībvalstu iemaksas. Tāpat Parlaments sarunās uzstāj uz mehānismu, kas ļautu apturēt ES līdzekļu izmaksu valstīm, kuras neievēro demokrātijas pamatprincipus.

Procedūru, kas ļauj ES aizņemties vairāk nekā 750 miljardus eiro atveseļošanās plāna finansēšanai, EP apstiprināja jau septembra vidū.

Diskusija ar deputātiem notiks platformā Zoom.