Eiropas Parlaments: Eiropas vērtības ir jāsaglabā pat ārkārtas stāvoklī

Ziņa publicēta 16.11.2020
Eiropas Parlaments brīdina par “varas ļaunprātīgas izmantošanas risku” un aicina Komisiju pastiprināt darbību, vajadzības gadījumā uzsākot procedūras.

Piektdien Eiropas Parlaments ar 496 balsīm par, 138 balsīm pret un 49 atturoties pieņēma rezolūciju par Covid-19 pasākumu ietekmi uz demokrātiju, tiesiskumu un pamattiesībām.

Ceturtdien debatēs ar tiesiskuma komisāru Didjē Reindersu gandrīz visi EP deputāti pauda bažas par pilsoņu un neaizsargāto grupu tiesībām vairākās ES dalībvalstīs, kuras tiek veikti ārkārtas stāvokļa pasākumi.

Jāsargā demokrātija un pamattiesības

Rezolūcijā Parlaments uzsver, ka valstu ārkārtas pasākumi rada “varas ļaunprātīgas izmantošanas risku”, un norāda, ka tiem jābūt nepieciešamiem, samērīgiem un ierobežotiem laikā, ja tie ietekmē demokrātiju, tiesiskumu un pamattiesības. Dalībvalstīm nevajadzētu ārkārtas pilnvaras izmantot ļaunprātīgi, pieņemot tiesību aktus, kas nav saistīti ar Covid-19 situācijas risināšanu.


EP deputāti aicina dalībvalstis:

  • pārtraukt ārkārtas stāvokli vai vismaz skaidri definēt kāda likumdevēju vara tiek nodota izpildvarai, kā arī nodrošināt efektīvu parlamentāro kontroli;
  • ierobežot pulcēšanās brīvību vien tad, ja tas patiešām vajadzīgs, un neizmantot demonstrāciju aizliegumu, lai pieņemtu strīdīgus pasākumus, kas nav saistīti ar Covid-19;
  • atturēties no tādu pasākumu pieņemšanas, kas būtiski ietekmē pamattiesības, piemēram, sieviešu seksuālās un reproduktīvās tiesības un tiesības uz abortu, situācijā, kad sabiedrības veselības dēļ nevar rīkot pienācīgas demokrātiskas debates un drošus protestus;
  • saglabāt tiesības uz brīvām un taisnīgām vēlēšanām, īpaši attiecībā uz izmaiņām vēlēšanu kodeksā;
  • nodrošināt partijām, kuras sacenšas par vēlētāju atbalstu, vienādas tiesības rīkot kampaņas; apsvērt alternatīvus balsošanas veidus vēlēšanās;
  • pēc piespējas mazāk ierobežot pārvietošanās brīvību, jo īpaši ņemot vērā tiesības uz ģimenes dzīvi;
  • nodrošināt tiesības uz izglītību un gādāt par ikviena audzēkņa piekļuvi mācībām;
  • neraugoties uz pandēmiju, pilnvērtīgi nodrošināt patvēruma procedūras pieejamību, nekavējoties evakuēt nometnes Grieķijas salās un pārvietot patvēruma meklētājus uz citām dalībvalstīm:
  • nodrošināt apsūdzēto tiesības, tostarp ar tehnoloģiju starpniecību un tiesisko sadarbību, ka arī aizsargāt ieslodzīto tiesības.

Citāts

Ziņotājs Huans Fernando Lopess Agilars (S&D, ES): “Šī pandēmija izvēršas par smagāko krīzi Eiropas Savienības vēsturē. Neraugoties uz to, Eiropas Parlaments pilda savu pienākumu pret iedzīvotājiem, cīnoties par viņu tiesībām un brīvībām, īpaši gadījumos, kad valdības izmanto pandēmiju kā attaisnojumu, lai vājinātu ES vērtības. Komisijai un dalībvalstīm jāpastiprina centieni, lai šīs krīzes laikā nosargātu pamattiesības, demokrātiju un tiesiskumu, un jānodrošina, ka valdības savos pasākumos ievēro demokrātijas principus. ”