Pētījums: Latvijā cilvēku organismos atrastas ķīmiskas vielas, kas saistītas ar pārtikas iepakojumu

Ziņa publicēta 08.12.2020
Desmit Latvijas sabiedrībā pazīstamu personu organismos lielā daudzumā atrastas bīstamas ķīmiskas vielas, kas saistītas ar pārtikas produktu iepakojumu. Biedrība “Zero Waste Latvija” kopā ar “Zero Waste Europe” un citām vides organizācijām (1), aicina valdības rīkoties, lai nodrošinātu ilgtspējīgu un nekaitīgu iepakojumu, kas pasargātu gan vidi, gan cilvēku veselību.

Pētījumā tika pārbaudīti 52 cilvēku urīna paraugi. Latvijas 10 dalībnieku vidū bija Saeimas deputāti, mediju pārstāvji, vides un citi speciālisti (2), kuru paraugus savāca un uzglabāja Centrālā Laboratorija. Dalībnieku urīna paraugos tika meklēti ftalāti un fenoli, kuru viens no galvenajiem izmantošanas veidiem ir ēdiena iepakojums. Šīs vielas var ietekmēt reproduktīvo sistēmu, imūnsistēmu, kā arī var veicināt vēzi un sirds un asinsvadu slimības. Pētot 28 potenciāli bīstamas ķīmiskās vielas (3), visu dalībnieku urīnā tika atrasti 13 no 17 mērītajiem ftalātiem un 4 no 11 mērītajiem fenoliem. Kopumā Latvijas paraugos tika konstatētas 24 no 28 mērītajām vielām.

“Šis pētījums kārtējo reizi parāda, ka vielas no pārtikas iepakojuma un citiem materiāliem nonāk apkārtējā vidē un mūsu organismos. Uztraucoši ir nevis konkrētie līmeņi konkrēto cilvēku paraugos, bet gan tas, ka ftalāti un fenoli ir visu cilvēku organismos visu laiku. Lēmumu pieņēmējiem un iepakojuma ražotājiem ir steidzami jārisina šī problēma,” secina organizācijas “Zero Waste Latvija” pārstāve Mairita Lūse.

Šī gada martā zinātnieku grupa publicēja vienprātības ziņojumu (4), kurā pausts satraukums par pārtikas produktu iepakojumā esošo ķīmisko vielu spēju no iepakojuma iekļūt pārtikā. Daudzas no šīm ķīmiskajām vielām var būt bīstamas, apdraudot cilvēku veselību. Reaģējot uz minēto paziņojumu, vairāk nekā 230 NVO no visas pasaules parakstīja deklarāciju, kurā pauž bažas par šo jautājumu (“Declaration of Concern”) un aicināja lēmumu pieņēmējus nekavējoties rīkoties. (5)

Eiropas Komisija ir apņēmusies līdz 2022. gada beigām iesniegt priekšlikumu par ES tiesību aktu pārskatīšanu pārtikas kontaktmateriālu jomā. (6) Šobrīd spēkā esošie tiesību akti ir novecojuši, nepietiekami un neatbilstīgi, un pastāv plaša vienprātība, ka tie nespēj pildīt savu uzdevumu — aizsargāt cilvēku veselību Eiropā. (7)

“Šī ilgi gaidītā un prasītā tiesību aktu pārskatīšana ir iespēja, ko nedrīkst izniekot. Ar maznozīmīgiem pašreizējo tiesību aktu pielāgojumiem nepietiks — ja ES vēlas efektīvi aizsargāt cilvēku veselību, veidot ilgtspējīgas pārtikas sistēmas un aprites ekonomiku bez toksiskām vielām, tai ir jāiestājas par pamatīgām pārmaiņām,” piebilst Žistīne Maijo, “Zero Waste Europe” patēriņa un ražošanas speciāliste.

Eiropas Savienības māja sadarbībā ar Pasaules Dabas Fondu un Zero Waste Latvija 10. decembrī plkst. 18:00 organizē tiešsaistes diskusiju "Plastmasa zem lupas", kurā sarunāsies pētījuma dalībnieki, vides un ķīmijas eksperti par pētījuma rezultātiem, plastmasas ietekmi uz veselību un ilgtspējīgu iepakojumu. Diskusija būs skatāma tiešraidē Eiropas Savienības mājas un Zero Waste Latvija Facebook lapās, kā arī Zero Waste Latvija Youtube kanālā. Uzrunu diskusijas sākumā teiks Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite.