EP debatēs prasa ES sankcijas Navaļnija ieslodzītājiem

Ziņa publicēta 20.01.2021
EP deputāti debatēs stingri nosodīja Alekseja Navaļnija arestu un aicināja ES paplašināt sankcijas pret Krievijas amatpersonām, iekļaujot tās, kuras ir iesaistītas viņa ieslodzīšanā.

Debatēs ar ES augsto pārstāvi ārlietās Žuzepu Borelu otrdienas pēcpusdienā EP deputāti aicināja Krievijas iestādes nekavējoties atbrīvot Krievijas opozīcijas politiķi un korupcijas apkarošanas aktīvistu Alekseju Navaļniju, uzsverot, ka viņa arests un veids, kā tas notika, ir acīmredzamā pretrunā starptautiskajiem tiesību aktiem un arī Krievijas konstitūcijai.

Deputāti prasīja paplašināt sankcijas, ko ES noteikusi pret Krievijas amatpersonām, kas atbildīgas par Navaļnija indēšanu, un tajās iekļaut arī personas, kas iesaistītas viņa ieslodzīšanā. ES nedrīkst vilcināties šajā nolūkā izmantot savu jauno ES globālo cilvēktiesību sankciju režīmu, uzsvēra deputāti.

Daži EP deputāti arī aicināja darīt vairāk, lai Kremli efektīvi sauktu pie atbildības par cilvēktiesību pārkāpumiem un Krievijas tieslietu sistēmas politizēšanu. Vairāki aicināja Eiropas Savienību un it īpaši dažu dalībvalstu un reģionu valdības beidzot pārtraukt darbus pie Nord Stream 2 cauruļvada izbūves, lai tādējādi īstenotu pienācīgas ekonomiskas sankcijas pret Krievijas valdību.

Citi paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins, šķiet, baidās no Aleksandra Lukašenko likteņa, tāpēc dara visu iespējamo, lai apturētu režīma kritiķus.

Ceturtdien Parlaments balsos par rezolūciju par Navaļnija apcietināšanu.

Avots: https://www.europarl.europa.eu/