EP prasa veidot paliekošu kultūras mantojuma politiku, lai ierobežotu pandēmijas ietekmi 21/01/2021

Ziņa publicēta 25.01.2021
Covid-19 ierobežojumi turpina negatīvi ietekmēt kultūras mantojuma nozari, un ES uz to jāreaģē ar paliekošu nozares politiku, lai saglabātu ES kultūru nākamajām paaudzēm.

xc

Deputātes Daces Melbārdes (ECR, LV) sagatavoto rezolūciju Eiropas Parlaments pieņēma trešdien ar 644 balsīm par, 18 pret un 27 atturoties.

"Kultūras mantojuma nozarē Eiropā ir nodarbināti aptuveni 300 tūkstoši cilvēku, savukārt 7,8 miljoni darbvietu Eiropā ir ar to netieši saistītas. Saskaņā ar Eirobarometra aptauju 84% respondentu dalībvalstīs uzskata, ka kultūras mantojums ir svarīgs viņiem personīgi un viņu vietējai kopienai", teica Melbārde debatēs pirms rezolūcijas pieņemšanas.

Viņa uzsvēra, ka Covid-19 laikā, "muzejiem, galerijām un citām kultūras mantojuma vietām aizverot savas durvis apmeklētājiem, krasi mazinājās to ieņēmumi, smagi iedragājot kultūras pieminekļu apsaimniekošanu, kā arī kultūras mantojuma jomās nodarbināto labklājību", un piebilda, ka "ir īstais laiks strādāt pie ilgtspējīgiem finansējuma modeļiem kultūras mantojuma saglabāšanai, lai mazinātu tā atkarību no komerciālām aktivitātēm".

EP deputāti rezolūcijā mudina Komisiju un dalībvalstis “piedāvāt atbilstošu un mērķtiecīgu finansiālo atbalstu”, lai mazinātu krīzi kultūras un kultūras mantojuma nozarēs un palīdzētu tajās nodarbinātajiem.

Vienlaikus EP atzinīgi vērtē nozares operatoru ātro reakciju, ierobežojumu laikā nodrošinot sabiedrībai plašu kultūras mantojuma pieejamību tiešsaistē bez maksas. Viņi uzsver, ka krīze vēl vairāk parādījusi digitalizācijas un digitālā kultūras mantojuma nozīmi, un prasa izstrādāt “visaptverošu ES satvaru ar pienācīgu finansējumu digitalizēta un jau sākotnēji digitālā formātā radīta kultūras mantojuma aizsardzībai un veicināšanai”.
Avots:https://www.europarl.europa.eu/