Navaļnija arests: Eiropas Parlaments aicina nekavējoties pārtraukt Nord Stream 2 būvniecību

Ziņa publicēta 25.01.2021
EP deputāti saistībā ar neseno Alekseja Navaļnija ieslodzīšanu aicina dalībvalstis pārtraukt Nord Stream 2 īstenošanu un ievērojami pastiprināt citas sankcijas pret Krieviju.

Eiropas Parlaments rezolūcijā, kas pieņemta ar 581 balsīm par, 50 pret un 44 atturoties, prasa Krievijai nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Alekseju Navaļniju un visas pārējās personas, kas aizturētas saistībā ar viņa atgriešanos Krievijā, tostarp žurnālistus, viņa komandas locekļus un atbalstītājus.

Nekavējoties jāpārtrauc Nord Stream 2 izbūve

Rezolūcijā deputāti aicina ES un tās dalībvalstis kritiski pārskatīt sadarbību ar Krieviju dažādās ārpolitikas platformās un tādos projektos kā “Nord Stream 2”, kura īstenošana Eiropas Savienībai ir nekavējoties jāpārtrauc.

Viņi arī norāda, ka Eiropas Savienībai vairs nevajadzētu pretimnākoši izturēties pret neskaidras izcelsmes bagātībām no Krievijas.
Avots: https://www.europarl.europa.eu/

Jāpastiprina sankcijas pret Krieviju

Viņi aicina ES dalībvalstis nākamajās sanāksmēs ieņemt aktīvu nostāju saistībā ar Alekseja Navaļnija un viņa sekotāju arestiem, kā arī  “būtiski pastiprināt ES ierobežojošos pasākumus pret Krieviju”. Tam jāietver arī “sankcijas fiziskām un juridiskām personām, kas iesaistītas lēmumā aizturēt un ieslodzīt Alekseju Navaļniju”.

Sankcijas jāievieš arī pret Krievijas oligarhiem, kas ir saistīti ar režīmu, un pret Putinam pietuvinātām personām, kā arī pret plašsaziņas līdzekļu propagandistiem, kuriem Eiropas Savienībā pieder aktīvi un kuriem ir tiesības brīvi ceļot uz ES dalībvalstīm. Papildu ierobežojoši pasākumi būtu jānosaka arī saskaņā ar jauno ES globālo cilvēktiesību sankciju režīmu.

Visbeidzot EP deputāti aicina ES izmantot varas maiņu Vašingtonā, lai stiprinātu transatlantisko vienotību demokrātijas un pamatvērtību aizsardzībā pret autoritāriem režīmiem.