Parlamenta marta plenārsesijas atklāšanā piemin padomju deportācijas

Ziņa publicēta 25.03.2021
Atklājot marta otro plenārsesiju, EP priekšsēdētājs Sasoli aicināja uz klusuma brīdi deportāciju upuru piemiņai, nosodīja Ķīnas sankcijas un atzīmēja Grieķijas revolūcijas 200. gadadienu.

Viņš norādīja, ka 25. marts ir sēru un atceres diena Baltijai, kad tiek pieminētas igauņu, latviešu un lietuviešu masveida padomju deportācijas uz Sibīriju, no kurām atgriezties izdevās vien nedaudziem. Pieminot upurus ar klusuma brīdi, prezidents Sasoli aicināja vairs nekad nepieļaut līdzīgus cilvēktiesību pārkāpumus.


Runājot par Ķīnas sankcijām pret pieciem EP deputātiem un Eiropas Parlamenta Cilvēktiesību apakškomiteju, Sasoli norādīja, ka Ķīna ir nepieņemami atbildējusi uz Parlamenta pamatoti paustajām bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem.


Delegācijas attiecībām ar Ķīnas Tautas Republiku priekšsēdētājs Reinhards Bütikofers (Zaļie / EFA, Vācija) sacīja, ka sankcijas parāda, ka ES vērtības ir svarīgākas nekā jebkad agrāk. Raksturojot sankcijas kā uzbrukumu ES iestādēm, viņš uzsvēra, ka ES turpinās vienoti aizstāvēt vārda brīvību.


Cilvēktiesību apakškomitejas priekšsēdētāja Marija Arēna (S&D, Beļģija) uzsvēra, ka ES pienākums ir aizsargāt cilvēktiesības. "Mūs neapklusinās," viņa teica, piebilstot, ka demokrātiju atbalstošo kustību un cilvēktiesību aizstāvjus nedrīkst pamest vienus.


Atklāšanas paziņojuma laikā prezidents Sasoli arī pieminēja 200.gadadienu kopš neatkarības revolūcijas sākuma Grieķijā, kas beidzās ar neatkarīgās Grieķijas valsts izveidošanu.

Avots:https://www.europarl.europa.eu