ES māja aicina 27. septembrī svinēt Eiropas Valodu dienu un piedalīties piecās radošās valodu darbnīcās!

Ziņa publicēta 13.09.2021
Kopš 2001. gada katru gadu septembra izskaņā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis svin Eiropas Valodu dienu, kad īpaša uzmanība tiek pievērsta Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. Valodu zināšanas ir svarīga prasme, kas ietekmē gan izglītošanās, gan darba iegūšanas, gan dažāda ES atbalsta izmantošanas iespējas. Valodu prasmes tieši ietekmē arī spēju gūt jaunus draugus un zināšanas, tādejādi palīdzot pārvarēt atstumtību un risināt sociālus jautājumus.Eiropas valodu popularizēšana ir ES institūciju pamatvērtība – visas ES iestādes ikdienā strādā ar visām ES dalībvalstu valodām. Eiropas Savienībā ir 24 oficiālās valodas.

„Valoda – kultūras un sirds atslēga”

Lēnām brauksi, tālāk tiksi! Ko sēsi, to pļausi! Mazs cinītis gāž lielu vezumu!  Šie ir tikai daži no izteicieniem, ko lietojam latviešu valodā. Vai šie izteicieni tiek lietoti arī franču, itāļu, vācu, ungāru un spāņu valodā? Par to un daudziem citiem valodas aspektiem runāsim Eiropas Valodu dienā, kad atraktīvā veidā radīsim priekšstatu par populārākajām Eiropas valodām. Katrā valodu darbnīcā caur dziesmu, rotaļu vai nozīmīgām sarunvalodas frāzēm varēs izdzirdēt šīs valodas skanējumu, uzzināt ko būtisku par valstu kultūru, iemācīties pateikt 5 svarīgākos teikumus un saprast, ka varbūt tieši šī valoda ir tā, kuru vēlaties apgūt padziļināti.

Valodu meistardarbnīcas notiks ES mājā, Rīgā, Aspazijas bulvārī 28.

No plkst. 15.00 līdz 19.00 paralēli divās telpās notiks piecas valodu meistarklases.

Vācu valodas plūdumu saklausīsiet kopā ar Rozīti Katrīnu Spīču, Gētes institūta Rīgā vācu valodas skolotāju un Vācijas-Baltijas jaunatnes fonda pārstāvi Latvijā.

Spāņu valodas ritmos ievadīs Havjers Fernandess Kruzs, kurš ir spāņu kultūras centra „Seneca” direktors un Latvijā pasniedz spāņu valodu jau 16 gadus. Havjers ir mācījis spāņu valodu dažādos privātos valodu centros, kā arī Rīgas Kultūru vidusskolā.

Itāļu valodu būs iespējams iepazīt ar atraktīvo itāļu-latviešu burvju mākslinieku Danti Pecolli, kurš skanīgo itāļu valodu bagātinās ar iluzionisma elementiem.

Ungāru valodas meistarklase notiks filoloģes Ilgas Sebokas prasmīgajā vadībā. Ilga daudzus gadus vadījusi valodu meistarklases un strādājusi kā tulkotāja Eiropas Reģionu komitejā.

Savukārt, leģendām apvīto franču valodas šarmu un burvību varēsiet iepazīt nodarbībā, ko vadīs skolotāja Elīna Auzāne no Francijas institūta Latvijā.

Vietu skaits radošajās darbnīcās ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties laicīgi. Reģistrācija atvērta līdz 23. septembrim. Izvēlies sevi interesējošo meistarklasi un piesakies.

Sarunu istaba:

15.00-16.00 ungāru valodas meistarklase

16.30-17.30 spāņu valodas meistarklase

18.00-19.00 franču valodas meistarklase

Kamīnzāle:

16.00-17.00 vācu valodas meistarklase

17.30-18.30 itāļu valodas meistarklase

Eiropas valodu nodarbības ES mājā notiks sadarbībā ar Gētes institūtu Latvijā, spāņu kultūras centru „Seneca”, Ungārijas vēstniecību Latvijā, Francijas institūtu Latvijā, Iluzionisma teātri un muzeju ,,Mystero’’, Francijas institūtu Latvijā, kā arī Latviešu valodas aģentūru.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bez maksas.

Vēršam uzmanību!

Saistībā ar Covid-19 izplatību pasaulē un Latvijā, aicinām būt atbildīgiem un ievērot piesardzības pasākumus.

Pasākuma organizatora pārstāvis sagaida dalībniekus pie ES mājas ieejas, lai novērstu apmeklētāju drūzmēšanos, un pirms ieiešanas ES mājas telpās pārbauda Covid-19 sertifikātu.

Ņemot vērā MK noteiktos ierobežojumus, pasākumi ES mājā notiek drošajā līmenī. Drošais līmenis (vakcinētas, Covid-19 izslimojušas personas) paredz pulcēšanos un pasākumus tikai vakcinētiem un pārslimojušiem cilvēkiem. Publiskā pasākumā nav jālieto maskas, nevajag ieturēt distanci, nav laika un apmeklētāju skaita ierobežojuma.

Eiropas Savienības mājas pasākumos notiek fotografēšana un filmēšana publicitātes nolūkiem. Jums ir iespēja iebilst pret datu apstrādi, par to paziņojot pasākuma organizatoram.
Avots: https://esmaja.lv/