Izvērtē ES stāvokli: cīņa pret Covid-19, atveseļošanās, klimats un ārpolitika

Ziņa publicēta 20.09.2021
Ikgadējās debatēs par stāvokli Eiropas Savienībā EP deputāti iztaujāja Komisijas priekšsēdētāju fon der Leienu par to, kā Komisija plāno risināt aktuālos ES uzdevumus

Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena otrdien savu uzrunu par stāvokli Eiropas Savienībā uzsverot, ka Eiropa izvēlējusies turēties kopā gan gadsimta lielākajā pasaules veselības krīzē, gan pēdējo desmitgažu dziļākajā ekonomikas krīzē, gan arī visu laiku smagākajā klimata krīzē. “Mēs izvēlējāmies turēties kopā. Kā vienota Eiropa. Un par to mēs varam būt lepni.”

 

Viņa teica, ka Eiropa ir pasaulē vadošajās pozīcijās vakcinācijas rādītāju ziņā, un vienīgā, kas pusi no savā teritorijā saražotajām vakcīnām piedāvāja citām pasaules valstīm. Viņa uzsvēra, ka tagad prioritāte ir paātrināt vakcinācijas procesu pasaulē, turpināt darbu tepat Eiropā un labi sagatavoties nākotnes pandēmijām.

 

Raugoties nākotnē, viņa teica, ka “digitālā joma ir veiksmes atslēga, un kļūdas tajā var dārgi maksāt”. Fon der Leieena Parlamentam paziņoja par jaunu Eiropas Mikroshēmu aktu, kas apvienos ES pasaules līmeņa pētniecības, dizaina un testēšanas jaudu, kā arī koordinēs ES un dalībvalstu investīcijas.

 

Runājot par klimata pārmaiņām, fon der Leiena uzsvēra, ka klimata pārmaiņas ir cilvēka radītas, un tieši tādēļ “mēs varam kaut ko darīt lietas labā”. Viņa uzsvēra, ka Eiropas Savienība ar tās zaļo kursu bija pirmā lielā ekonomika, kas šajā jomā radīja visaptverošus tiesību aktus. Fon der Leena Parlamentam apsolīja divkāršot ārējo finansējumu bioloģiskajai daudzveidībai un līdz 2027. gadam piešķirt papildu 4 miljardus eiro klimatfinansējumam.

 

Runājot par ārpolitiku un drošības politiku, viņa aicināja uz Eiropas kiberaizsardzības politiku un jauniem tiesību aktiem šajā jomā, kas būtu saskaņā ar Eiropas Kibernoturības aktu. Viņa arī paziņoja, ka Francijas prezidentūras laikā tiks sasaukts samits par Eiropas aizsardzību.
Avots:https://www.europarl.europa.eu/