Ekspedīcija “ES projektu labās prakses izzināšana”2021

Ziņa publicēta 30.09.2021
29.septembrī Madonas novada kultūras darbinieki devās izzinošā ekspedīcijā “ES projektu labās prakses izzināšana”. Tas bija izbraukums pa vietām, kuru attīstība veicināta, saņemot ES finansējumu. Ekspedīcijas virziens 2021.gadā bija Vidzeme, konkrēti Ogre, Ogres novads.

  Pirmais apskates objekts Ogres Centrālā bibliotēka – būve nākotnei, Brīvības iela 35, Ogre.

Ienesot jaunu standartu energoefektīvu koka konstrukciju būvju celtniecībā, uzbūvēta Ogres Centrālā bibliotēka. Ogres Centrālās bibliotēkas ēka būvēta ar līmētā koka konstrukciju tehnoloģiju, kas to ierindo kā vienu no pirmajām ar šādu metodi celtajām sabiedriskajām ēkām Latvijā.

Finansējums: 9,6 milj. eiro, no kuriem 5,0 milj. Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums, 4,6 milj. eiro Ogres novada pašvaldības līdzfinansējums

EKII finansē no valstij piederošo Eiropas Savienības emisijas kvotu (EUA) un Eiropas Savienības aviācijas emisiju kvotu (EUAA) izsolīšanas.

Ogres centrālās bibliotēkas ēka būvēta ar līmētā koka konstrukciju tehnoloģiju un ir viena no pirmajām ar šādu metodi celtajām sabiedriskajām ēkām Latvijā. Bibliotēka kalpo kā daudzfunkcionāls kultūrizglītības centrs, kurā atradīsies bibliotēka un Dzimtsarakstu nodaļa.                                                                                                                                                            

Divstāvu celtne ir tā dēvētā pasīvā ēka jeb ēka ar nulles enerģijas patēriņu. Gan ēkas fasādē, gan iekštelpās daudzviet ir atklātas koka konstrukcijas – šajā būvē koks ir galvenais izmantotais materiāls. Ēku nesošās konstrukcijas ir izgatavotas no līmētiem masīvkoka paneļiem, kas līmēti krusteniski un gareniski, tādējādi iegūstot augstu strukturālo izturību un stabilitāti, kas nepieciešama nesošajām konstrukcijām.

Jaunajā ēkā ierīkots apgaismojums ar viedo vadību, izmantojot līdz 80% dabiskā apgaismojuma. Tāpat ēkā tiek darbināta rekuperācijas ventilācijas sistēma, kas izvadīs gaisu, saglabājot tā siltumu. Ēkā izbūvēta apkures sistēma ar kanalizācijas notekūdeņu siltummaiņu, kur pretim ātrijā izveidota zaļā augu siena, kuras apūdeņošanai paredzēts izmantot savākto nokrišņu ūdeni. Virs autostāvvietas, uz tērauda konstrukcijām, ir uzstādīti saules paneļi lokālās elektroenerģijas ražošanai. Bibliotēkas teritorija ir pilnībā labiekārtota, tajā ieklāts bruģa segums un izbūvēta terase.

Pēc iepazīšanās ar jaunuzcelto un tikai augustā atklāto Ogres bibliotēku, ekspedīcijas dalībnieki gida pavadībā devās izzinošā ekskursijā pa Ogri, iepazīstot ar ES finansiālo atbalstu būvētos objektus, Ogres vēsturisko centru, nozīmīgākās ēkas, vides objektus , pastaigu vietas, Ogre promenādi. Ekskursija pa Ogri noslēdzās ar Ogres dambja, kurš ierīkots, piesaistot ES finansējumu, apskati.

Tālāk mūsu ekspedīcija devās uz ”MR.Plūme sidra darītava” Ogres novada Jumpravas pagasta “Zīlēm”, kurā saimnieko Māris Plūme un Dace Smiltniece -Plūme. Tā bija ekskursija- lekcija “Dārzs  pašu stādīts un kopts”.  Saimnieka dalīšanās pieredzē, kā no zaļās domāšanas var nokļūt līdz Eiropas apbalvojumiem. Augļu dārzā 1,5 ha platībā tiek audzētas ābeles, bumbieres un ogu krūmi. Ābeļu kolekcijā ir reti sastopamas, aromātiskas deserta šķirnes, dažādas paradīzes ābolu šķirnes, jaunākie ābeļu selekcijas hibrīdi, ceļmalās atrasti neparasti sēklaudži, kā arī tā saucamie “īstie” sidrāboli.

Ģimenes uzņēmums ar sidra darīšanu nodarbojas kopš 2010.gada  Sidra darīšanas prasmes apgūtas, mācoties un strādājot Francijas un Austrijas labākajās sidra darītavās, kā arī neskaitāmos pašu eksperimentos. Mr.Plūme sidra darītavas dzērieni divus gadus pēc kārtas izcīnījuši zelta medaļas starptautiskā pasaules sidru konkursā SISGA Spānijā.

Šādi izzinošie braucieni dod labu priekšstatu par tām iespējām, kuras var izmantot uzņēmīgi cilvēki, veiksmīgi piesaistot ES finansējumu, attīstot infrastruktūru, radot jaunas darbavietas , būvējot pilsētvides objektus un veidojot savus uzņēmumus.

 

Informāciju sagatavoja:

Dacīte Tomiņa ,
ED Gulbenē filiāle Madonā