Zaļā gaisma diviem jauniem Covid-19 terapijas līdzekļiem

Ziņa publicēta 12.11.2021
11.novembrī Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) sniedza pozitīvu atzinumu par “Ronapreve” un “Regkirona” — diviem Covid-19 terapijas līdzekļiem, kurus Komisija Covid-19 Terapijas līdzekļu stratēģijas skatījumā atzinusi par daudzsološiem. Tos abus paredzēts izmantot infekcijas agrajās stadijās, un to pamatā ir monoklonālas pretvīrusu antivielas.

xc

Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu, atzinīgi vērtēdama šos būtiskos panākumus, kas panākti šīs stratēģijas ietvaros, paziņoja:

Covid-19 gadījumu skaitam gandrīz visās dalībvalstīs arvien augot, iedrošina tas, ka mūsu Covid-19 Terapijas līdzekļu stratēģijā tiek izstrādāti daudzi cerīgi ārstniecības līdzekļi. Šodien speram svarīgu soli pretī mūsu mērķim — līdz gada beigām Eiropas Savienībā apstiprināt līdz pat pieciem jauniem ārstniecības līdzekļiem.

Vissvarīgākais līdzeklis, kā apkarot Covid-19, aizsardzībai pret inficēšanos, hospitalizāciju, dzīvības zaudēšanu un slimības ilglaika sekām, joprojām ir vakcinācija. Eiropas Savienībā vakcinācijas rādītāji ir vieni no augstākajiem pasaulē, tomēr cilvēki joprojām saslimst un, lai apkarotu infekciju un palielinātu vien ātrākas atveseļošanās, bet arī izdzīvošanas izredzes, viņiem būs vajadzīgi droši un efektīvi ārstniecības līdzekļi. 

Terapijas līdzekļu stratēģijā mēs atbalstām arī dalībvalstu iespējas piekļūt jaunām zālēm ar ES kopīgā iepirkuma starpniecību. Līdz šim jau ir noslēgti divi iepirkuma nolīgumi un notiek sarunas par vēl citiem EMA vērtētiem Covid-19 terapijas līdzekļiem. Dalībvalstīm jau tagad iespējams izmantot mūsu līgumu par 55 000 “Ronapreve” terapijas devu. EMA šodien vērtē vēl sešas zāles, attiecībā uz kurām, ja vien galīgie dati apliecinās šo ārstniecības līdzekļu kvalitāti, drīz varētu tikt piešķirta atļauja. Straujā virzība uz mūsu vērienīgās Terapijas līdzekļu stratēģijas mērķu sasniegšanu demonstrē, ko spēj sniegt spēcīga Eiropas Veselības savienība. 

Pandēmijas gaita Eiropas Savienībā liecina, cik situācija joprojām ir trausla un cik svarīgi, lai Covid-19 slimniekiem būtu piekļūstama droša un efektīva ārstēšana. Taču vēl vairāk tā liecina, ka mums jāturpina vakcinācijas centieni, jo īpaši tajās dalībvalstīs, kur tās rādītāji ir zemāki. Vakcinācija ir vienīgā profilaktiskā izeja no šīs krīzes.
Avots: https://latvia.representation.ec.europa.eu/