Eiropas Jaunatnes gads: 2022 gadā pievērsīsies jauniešu vajadzībām

Ziņa publicēta 20.12.2021
Parlaments otrdien apstiprināja lēmumu 2022. gadā organizēt uz jaunatni vērstus un jauniešiem paredzētus pasākumus, lai uzklausītu viņu vajadzības un iesaistītu viņus politikas veidošanā. Eiropas Jaunatnes gadā galveno uzmanību pievērsīs ilgtermiņa pozitīvas ietekmes radīšanai uz Eiropas jauniešiem, ņemot vērā apstākļus pēc Covid-19 pandēmijas. Nosakot 2022. gadu par Eiropas Jaunatnes gadu, tiks pieliktas pūles, lai jaunatnes prioritātes iekļautu attiecīgajās ES politikas jomās un viņu balsis uzklausītu visos lēmumu pieņemšanas līmeņos.

Eiropas Parlamenta deputāti lēmumu noteikt 2022. gadu par Eiropas Jaunatnes gadu otrdien atbalstīja ar 604 balsīm par, 25 balsīm pret un 68 atturoties.

Jaunatnes gada mērķis būs iesaistīt jauniešus nozīmīgākajos ES apspriešanās procesos, piemēram, Konferencē par Eiropas nākotni, kā arī politiskās iniciatīvās dalībvalstu un vietējā līmenī. Pateicoties Eiropas Parlamenta deputātu iniciatīvai, īpaša uzmanība tiks pievērsta jauniešiem ar ierobežotām iespējām un arī garīgās veselības jautājumiem.

Eiropas Jaunatnes gada ietvaros notiks konferences, ierosmes ar mērķi veicināt jauniešu līdzdalību politikas veidošanā, izpratnes veicināšanas kampaņas par iekļaujošāku, zaļāku un digitālāku ES, kā arī pētījumi un pētījumi par jauniešu stāvokli Eiropas Savienībā.

Papildināts budžets

Eiropas Parlamenta deputāti nodrošināja 8 miljonu eiro papildinājumu Erasmus+ un Eiropas Solidaritātes korpusa programmām, lai atbalstītu šā gada pasākumus (summa, par kuru vienošanās panākta 2022. gada budžeta sarunās ar Padomi un kuru Parlaments jau apstiprinājis ). Papildu finansējums pasākumu īstenošanai 2022. gadā tiks rasts no citām atbilstošām ES programmām un instrumentiem.

EP deputātiem izdevās arī nodrošināt iespēju, ka ES līdzekļus Jaunatnes gada projektiem varētu piešķirt arī pēc 2022. gada, lai varētu turpināt veiksmīgas 2022. gada gada laikā uzsāktās ierosmes.

Citāts

"Covid-19 pandēmija joprojām nesamērīgi skar jauniešu dzīvi," pirms balsojuma sacīja ziņotāja Sabīne Ferheijena (EPP, Vācija). "Viņi joprojām saskaras ar grūtībām turpināt izglītību un iekļauties darba tirgū (...) veidot jaunas attiecības un iepazīt citas valstis. Jaunieši solidāri ir pieņēmuši un atbalstījuši pašreizējos ierobežojumus. Viņi ir pelnījuši, lai mēs tagad pievērstos viņiem".

"Ar šo gadu mēs parādīsim, ka jaunieši ir Eiropas prioritāte. Tā laikā jāliek pamati spēcīgākām platformām, kas ļauj ņemt vērā jaunatnes viedokli," viņa uzsvēra, piebilstot, ka Eiropai ir nepieciešams iesaistīt jauniešus "labākas, zaļākas, digitālākas un iekļaujošākas nākotnes veidošanā".

Turpmākie soļi

Eiropas Jaunatnes gada pasākumus koordinēs dalībvalstu koordinatori (Latvijā – Izglītības un Zinātnes ministrija) kopīgi ar Eiropas Komisiju un pilsoniskās sabiedrības organizācijām, un tos pārraudzīs Eiropas Parlaments. EP deputātiem izdevās panākt nosacījumu, ka dalībvalstīm un arī ES līmenī ir jāiesaista jaunieši un jaunatnes organizācijas gada pasākumu plānošanā.

Avots: https://www.europarl.europa.eu/latvia/lv/ep-l-mumi/2021/decembris-2021/eiropas-jaunatnes-gads-2022-gad-piev-rs-sies-jauniesu-vajadz-b-m.html