Programma "Radošā Eiropa” – 2022. gadā palielināts kultūras un radošo nozaru atbalsta budžets

Ziņa publicēta 13.01.2022
Programma “Radošā Eiropa”, kuras budžets ir aptuveni 385 miljoni eiro (par gandrīz 100 miljoniem eiro vairāk nekā 2021. gadā), stiprina atbalstu radošajiem un kultūras partneriem, pienācīgi ņemot vērā problēmas, ko rada Covid-19 krīze un pieaugošā globālā konkurence.

Programmas kultūras atzarā būs jauni uzaicinājumi un iniciatīvas mūzikas, kultūras mantojuma, izpildītājmākslas un literatūras nozarē. Turklāt tā izveidos mobilitātes shēmu, kas piedāvās iespējas māksliniekiem, autoriem vai kultūras profesionāļiem doties uz ārzemēm, lai sekmētu viņu profesionālo izaugsmi vai starptautiskās sadarbības iespējas un lai atrastu jaunu auditoriju, kopīgi radītu vai iepazīstinātu ar savu darbu.

Atzars “MEDIA” pievēršas audiovizuāliem jautājumiem, un 2022. gadā tiek ieviesti vairāki jauninājumi. Tiks finansēts atbalsts inovatīvu videospēļu un virtuālās realitātes pieredzes izstrādei. Jauna darbība “MEDIA 360 grādi” būs vērsta uz vadošajiem nozares forumiem, kas sadarbojas ar uzņēmumiem visā audiovizuālās vērtības ķēdē. Lai vēl vairāk veicinātu inovāciju, tiks uzsākta daudzsološu jaunuzņēmumu “MEDIA piekļuve tirgum”. Ar tīklu palīdzību tiks stiprināta sadarbība starp filmu festivāliem.

Visbeidzot, starpnozaru atzars palielinās finansējumu “Radošās inovācijas laboratorijas” kopīgiem inovācijas projektiem, kuros iesaistītas vairākas radošās nozares, sniedzot ieguldījumu arī Jaunajā Eiropas “Bauhaus”. Tā arī palielinās atbalstu ziņu plašsaziņas līdzekļiem, īstenojot papildu pasākumus plašsaziņas līdzekļu brīvības veicināšanai.

Programma “Radošā Eiropa” risinās arī galvenos jautājumus, kas skar kultūras un radošās nozares. Lai īstenotu zaļināšanas un daudzveidības stratēģijas, tostarp dzimumu līdzsvaru, būs vajadzīgi plašsaziņas līdzekļu finansēti projekti. Tādējādi programma “Radošā Eiropa” sniegs būtisku ieguldījumu Komisijas politiskajās prioritātēs ilgtspējas un iekļaušanas jomā. Programma ietvers iniciatīvas, kas aptver papildu ES prioritātes, piemēram, ieguldījumu ES stratēģijā antisemītisma apkarošanai un ebreju dzīvesvides atbalstam, kā arī Eiropas Jaunatnes gadu

Kultūras un radošās nozares arī tiek mudinātas izmantot CulturEU — nesen publicēto tiešsaistes rokasgrāmatu par visu tām pieejamo ES finansējumu. Interaktīvajā tīmekļa vietnē ir apkopotas 75 finansējuma iespējas no 21 dažādas ES programmas, no programmas “Radošā Eiropa” un “Apvārsnis Eiropa”.
Avots: https://latvia.representation.ec.europa.eu/