Eiropas nākotne. Konferences plenārsēdē apspriedīs pilsoņu paneļdiskusiju ieteikumus

Ziņa publicēta 19.01.2022
Konferences par Eiropas nākotni 21.-22. janvāra plenārsēdē Strasbūrā tiks izvērtēti 90 ieteikumi, kas tapuši iedzīvotāju paneļdiskusijās “Eiropas demokrātija/vērtības un tiesības, tiesiskums, drošība” un “Klimata pārmaiņas, vide/veselība”, kā arī ar tiem saistītie dalībvalstīs notikušo pilsoņu paneļdiskusiju ieteikumi.

Līdz šim ieteikumu izstrāde ir pabeigta divās Eiropas pilsoņu paneļdiskusijās. Katrā no tām darbojās 200 dažāda vecuma un izcelsmes eiropieši no visām dalībvalstīm, tiekoties klātienē un attālināti, lai apspriestu un pieņemtu ieteikumus par problēmām, ar kurām Eiropa saskaras tagad un varētu saskarties nākotnē. Paneļdiskusijas “Eiropas demokrātija/vērtības un tiesības, tiesiskums, drošība” pēdējā sesijā, ko decembrī rīkoja Eiropas Universitātes institūts  Florencē (Itālijā), pieņēma 39 ieteikumus. Savukārt paneļdiskusiju “Klimata pārmaiņas, vide/veselība” janvārī rīkoja Eiropas Koledža Natolinā un Varšavā (Polijā) , un tā pieņēma 51 ieteikumu.

Šie 90 ieteikumi kopā ar saistītajiem ieteikumiem no dalībvalstīs notikušajām pilsoņu paneļdiskusijām tiks iesniegti un apspriesti Konferences par Eiropas nākotni nākamajā plenārsēdē, kas notiks no 21. līdz 22. janvārim Eiropas Parlamentā Strasbūrā (Francijā).

Laiks: No piektdienas, 2022. gada 21. janvāra, līdz sestdienai, 22. janvārim (ieskaitot sagatavošanās sanāksmes, darba grupu un politisko grupu sanāksmes)

Vieta: Eiropas Parlamentā Strasbūrā ar fizisku klātbūtni un attālināti

Konteksts

Konferences plenārsēdē bez iepriekš noteikta iznākuma tiek apspriesti dalībvalstīs un Eiropas mērogā notikušo pilsoņu paneļdiskusiju ieteikumi un apkopoti daudzvalodu digitālajā platformā iesniegie ieteikumi, tos grupējot pa tematiem. Plenārsēde, pamatojoties uz vienprātību, iesniegs priekšlikumus Konferences valdei, kura sagatavos Konferences ziņojumu, cieši sadarbojoties ar plenārsēdi un nodrošinot pilnīgu pārredzamību. Konferences plenārsēdē paneļdiskusijas pārstāvēs 80 iedzīvotāji (atlasīti pa 20 no katras pa(angliski).neļdiskusijas). Šie pārstāvji piedalījās jau Konferences plenārsēdes otrajā sesijā, kas notika 23. oktobrī Strasbūrā Plašāku informāciju par plenārsēdes sastāvu, mērķi un darbu var atrast konferences plenārsēdes vietnē, kur iespējams lejuplādēt arī attiecīgos nākamās nedēļas nogales darba dokumentus.

Četras Eiropas pilsoņu paneļdiskusijas ir pilsoņu vadīts process un konferences par Eiropas nākotni stūrakmens. Paneļdiskusiju apspriedēs ņem vērā pilsoņu ieguldījumu, kas apkopots ar daudzvalodu digitālo platformas starpniecību, kā arī pasākumus, kas notiek visās dalībvalstīs. Paneļdiskusijās pilsoņu atbalstam notiek arī ievērojamu akadēmisko aprindu pārstāvju un citu ekspertu priekšlasījumi.
Avots: https://latvia.representation.ec.europa.eu/