Valsts atbalsts: Komisija pieņem krīzes pagaidu regulējumu, lai atbalstītu ekonomiku sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā

Ziņa publicēta 23.03.2022
Eiropas Komisija šodien pieņēma krīzes pagaidu regulējumu, kas dalībvalstīm dos iespēju izmantot valsts atbalsta noteikumos paredzēto elastību, lai atbalstītu ekonomiku sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere, kas atbild par konkurences politiku, sacīja: 

Eiropas Savienība šajā kritiskajā brīdī turpina atbalstīt Ukrainu un tās iedzīvotājus. Mums ir jāvēršas pret šo nežēlīgo iebrukumu, jo uz spēles ir likta mūsu brīvība.

ES un tās starptautisko partneru pieņemtās sankcijas ir nopietni ietekmējušas Krievijas ekonomiku.

Šīs sankcijas negatīvi ietekmē arī Eiropas ekonomiku, un tā tas būs arī turpmākajos mēnešos. Mums ir jāmazina šā kara ietekme uz ekonomiku un jāatbalsta smagi skartie uzņēmumi un nozares. Un mums ir jārīkojas koordinēti.

Ņemot to vērā, Komisija dalībvalstīm dos iespēju izmantot valsts atbalsta noteikumos paredzēto elastību, lai risinātu šo bezprecedenta situāciju, vienlaikus aizsargājot vienlīdzīgus konkurences apstākļus vienotajā tirgū.

Krīzes pagaidu regulējums esošo valsts atbalsta instrumentu kopumu papildina ar daudzām citām iespējām, kas dalībvalstīm jau ir pieejamas, piemēram, pasākumiem, ar kuriem uzņēmumiem tiek kompensēti zaudējumi, kas tieši radušies izņēmuma apstākļu dēļ, un Komisijas paziņojumos par enerģijas tirgus attīstību izklāstītajiem pasākumiem.

Jaunais regulējums dalībvalstīm ļaus i) piešķirt ierobežotas atbalsta summas uzņēmumiem, kurus skārusi pašreizējā krīze vai sakarā ar to noteiktās sankcijas un atbildes sankcijas, ii) nodrošināt, ka uzņēmumiem ir garantēta pietiekama likviditāte un iii) kompensēt uzņēmumiem papildu izmaksas, kas tiem radušās ārkārtīgi augsto gāzes un elektroenerģijas cenu dēļ.

Šāda veida pasākumi būs pieejami arī uzņēmumiem, kas kvalificējami kā grūtībās nonākuši uzņēmumi, jo tie pašreizējo apstākļu dēļ, kuri iestājušies uzreiz pēc koronavīrusa pandēmijas, var saskarties ar akūtām likviditātes vajadzībām. No šiem pasākumiem būs izslēgtas Krievijas kontrolētas vienības, uz kurām attiecas sankcijas.

Piemēram, ja dalībvalstis vēlas mazināt resursu izmaksu straujā pieauguma ietekmi, tās var nekavējoties ieviest shēmas, lai piešķirtu līdz 400 000 eiro katram krīzes skartajam uzņēmumam. Komisija ir gatava nekavējoties sadarboties ar dalībvalstīm, lai rastu praktiskus risinājumus, ar kuru palīdzību tiktu saglabāta šī svarīgā mūsu ekonomikas daļa, maksimāli izmantojot valsts atbalsta noteikumos paredzēto elastību.

Lai vienotajā tirgū saglabātu vienlīdzīgus konkurences apstākļus, jaunajā krīzes pagaidu regulējumā ir iekļauti vairāki aizsargnosacījumi. Turklāt dalībvalstis tiek aicinātas iekļaut ilgtspējības prasības atbalstam, ko piešķir par papildu enerģijas izmaksām, kuras radušās sakarā ar augstajām gāzes un elektroenerģijas cenām.

Komisija turpinās uzraudzīt situāciju un sniegt vajadzīgo atbalstu valdībām un iedzīvotājiem.                                               Avots:https://latvia.representation.ec.europa.eu/