Vīzu digitalizācija: ceļošana uz ES vīzu režīmā kļūst vienkāršāka

Ziņa publicēta 28.04.2022
Šodien Komisija ierosina Šengenas vīzu procesa digitalizāciju: tiks aizstāta vīzas uzlīme un ieviesta iespēja iesniegt vīzas pieteikumus tiešsaistē, izmantojot Eiropas tiešsaistes vīzu platformu. Jaunajā Migrācijas un patvēruma paktā izvirzīts mērķis līdz 2025. gadam pilnībā digitalizēt vīzu procedūras. Tā ir iespēja efektīvi uzlabot vīzu pieteikumu procesu, samazinot izmaksas un slogu dalībvalstīm, kā arī pieteikumu iesniedzējiem, vienlaikus uzlabojot Šengenas zonas drošību.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par mūsu eiropeisko dzīvesziņu Margaritis Shins sacīja: 

Šodien mēs ievedam ES vīzu politiku digitālajā laikmetā. Dažas dalībvalstis jau ir pārgājušas uz digitālo pakalpojumu sniegšanu, bet Šengenas zonai tagad ir jāvirzās uz priekšu kā vienotam veselumam. Mēs ierosinām pilnībā digitalizēt vīzas pieteikumu, lai palīdzētu gan ceļotājiem, gan dalībvalstīm nodrošināt raitāku un drošāku pieteikumu iesniegšanas procesu.

Iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone teica: 

Mūsdienīgam vīzu procesam ir izšķiroša nozīme, lai atvieglotu ceļošanu uz ES tūrisma un uzņēmējdarbības nolūkos. Puse no ceļotājiem, kas ierodas ES ar Šengenas vīzu, uzskata, ka vīzas saņemšana ir apgrūtinoša, bet vienai trešdaļai ceļotāju ir jāmēro liels attālums, lai iesniegtu vīzas pieteikumu. Ir pienācis laiks ES nodrošināt ātru, drošu un tīmeklī balstītu ES vīzu pieteikumu platformu 102 trešo valstu pilsoņiem, kuriem ieceļošanai ES ir vajadzīga īstermiņa vīza.

Mūsdienu digitālajā laikmetā vīzas pieteikums joprojām ir ilgstošs un sarežģīts papīra formāta process, kurā pieteikuma iesniedzējiem ir jāceļo, lai iesniegtu un pēc tam saņemtu savu pasi ar vīzu, un tas rada izmaksas gan ceļotājiem, gan dalībvalstīm. Vairākas dalībvalstis ir veikušas pasākumus, lai rastu iespēju iesniegt vīzu pieteikumus tiešsaistē, taču šajā jomā valstu veikumā ir vērojamas atšķirības. Tikai dažas valstis piedāvā iespēju maksāt tiešsaistē. Šīs procedūras izrādījās problemātiskas arī Covid-19 pandēmijas laikā, kad pieteikuma iesniedzēji vairs nevarēja brīvi doties uz konsulātiem, lai pieteiktos vīzas saņemšanai.

Vīzu pieteikumu procedūru saskaņošana un apvienošana Šengenas zonā palīdzēs izvairīties no tā sauktās vīzu izdevīgākas iegādes, ko veic pieteikuma iesniedzēji, kuriem var rasties vēlme iesniegt pieteikumu Šengenas valstī, kas piedāvā ātrāku vīzu pieteikumu apstrādi nekā valsts, kura faktiski ir viņu galamērķis. Vīzu procesa digitalizācija arī samazinās drošības risku, ko rada fiziskas vīzas uzlīmes, kuras joprojām varētu būt pakļautas viltošanai, krāpšanai un zādzībām. Šodien iesniegtais priekšlikums atbilst arī vispārējai ES pieejai veicināt sabiedrisko pakalpojumu modernizāciju un digitalizāciju.

Pateicoties digitalizācijai, Šengenas vīzas pieprasīšana kļūs vienkāršāka un pati vīza būs drošāka.

  • Vīzas pieteikuma iesniedzēji varēs pieteikties vīzai tiešsaistē, tostarp samaksāt vīzas nodevu, izmantojot vienotu ES platformu, neatkarīgi no Šengenas valsts, kuru viņi vēlas apmeklēt.
  • Platforma automātiski noteiks, kura Šengenas valsts ir atbildīga par pieteikuma izskatīšanu, jo īpaši, ja pieteikuma iesniedzējs plāno apmeklēt vairākas Šengenas valstis.
  • Platforma pieteikuma iesniedzējiem sniegs atjauninātu informāciju par Šengenas īstermiņa vīzām, kā arī visu nepieciešamo informāciju par prasībām un procedūrām (piemēram, apliecinošajiem dokumentiem, vīzas nodevu vai apmeklējuma nepieciešamību biometrisko identifikatoru iegūšanai).
  • Ierašanās konsulātā būtu obligāta tikai pirmreizējiem pieteikuma iesniedzējiem biometrisko identifikatoru iegūšanai, pieteikuma iesniedzējiem, kuru biometriskie dati vairs nav derīgi, vai tiem, kuriem ir jauns ceļošanas dokuments.
  • Vīza ietvers mūsdienīgus drošības elementus, kas būs drošāki nekā pašreizējā vīzas uzlīme.
  • Jaunā sistēma nodrošinās, ka vienmēr tiek aizsargātas pamattiesības.                                                                                                   Avots: https://latvia.representation.ec.europa.eu/