Komisija pastiprina atbalstu no Ukrainas pārvietotajiem pētniekiem

Ziņa publicēta 13.05.2022
Komisija ir oficiāli paziņojusi par "MSCA4 Ukraine" shēmas uzsākšanu, kas ir daļa no Marijas Sklodovskas-Kirī vārdā nosauktajām darbībām. Tā atbalstīs no Ukrainas pārvietotos pētniekus, lai viņi varētu turpināt darbu akadēmiskās vai neakadēmiskās organizācijās Eiropā. Shēma arī ļaus tiem atgriezties Ukrainā, lai atjaunotu valsts pētniecības un inovācijas spējas.


Ar kopējo budžetu 25 miljonu EUR apmērā "MSCA4 Ukraine" nodrošinās stipendijas doktorantiem un pēcdoktorantūras pētniekiem, lai turpinātu darbu akadēmiskās un neakadēmiskās organizācijās dalībvalstīs un pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" asociētajās valstīs. To īstenos pieredzējis konsorcijs, kas atbalsta riskam pakļautos pētniekus.
Priekšsēdētāja vietniece Margrēte Vestagere: "Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis lielu satricinājumu Ukrainas iedzīvotājiem. Ir ārkārtīgi svarīgi palīdzēt bēgļiem un šajā gadījumā pētniekiem. Izmantojot šo jauno shēmu, tiem būs iespēja turpināt pētniecību, lai zinātne varētu triumfēt pār karu."
Jaunā shēma, kas iekļauta programmas "Apvārsnis Eiropa" 2021.–2022. gada darba programmas grozījumā, veicinās zinātnisko izcilību, prasmes un karjeras attīstību, vienlīdzīgas iespējas un iekļautību, kā arī pievilcīgus darba apstākļus. Apmācību pasākumi būs daļa no pētniekiem sniegtā atbalsta, kas būs vērsts gan uz to, lai attīstītu ar pētniecību saistītas, gan svarīgas nododamas prasmes un kompetences. Tāpat kā citās MSCA darbībās, shēma nodrošinās ģimenes pabalstus pētnieku ģimenēm.
Plašāka informācija: Komisija pastiprina atbalstu no Ukrainas pārvietotajiem pētniekiem (europa.eu)