OLAF 2021. gadā. Krāpšanas atklāšana un novēršana

Ziņa publicēta 16.06.2022
2021. gadā Eiropas Birojs krāpšanas apkarošanai (OLAF) ieteica ES budžetā atgūt vairāk nekā pusmiljardu eiro. Par spīti pandēmijas radītajiem šķēršļiem, OLAF turpināja aizsargāt ES budžetu, atklājot un izmeklējot arvien izmanīgākas krāpnieku darbības un apkarojot daudzus miljardus vērtā ES Atveseļošanas un noturības mehānisma līdzekļu izkrāpšanu.

Šodien publicētajā OLAF 2021. gada ziņojumā ir aplūkotas gan jaunas krāpšanas tendences daudzās dažādās jomās, gan izmeklēšana un darbības, kas īpaši vēršas pret videi kaitējošām krāpšanas shēmām — no apmežošanas projekta, kas tā arī nav īstenots, līdz sabrukušam dzeramā ūdens cauruļvadam —, gan arī nopietni krāpšanas gadījumi muitas un atkritumu kontrabandas jomā.
OLAF izmeklēšanas rādītāji 2021. gadā:
  • OLAF pabeidza 212 izmeklēšanas un sniedza 294 ieteikumus attiecīgajām dalībvalstu un ES iestādēm.
  • OLAF ieteica ES budžetā atgūt 527,4 miljonus eiro.
  • OLAF eksperti saņēma un izanalizēja 1110 ziņojumus, uz kuru pamata ir sāktas 234 jaunas izmeklēšanas.
Krāpnieki turpināja gūt labumu no pandēmijas un rīkojās vēl rafinētāk un izmanīgāk. Attiecībā uz izdevumiem satraucošākā parādība ir organizētās noziedzības grupu iefiltrēšanās, izmantojot tādus administratīvu pārkāpumu veidus kā divkārša finansēšana, interešu konflikti, iepirkuma procedūru ietekmēšana un citi līdzekļi. OLAF turpināja izmeklēt ES iestāžu, struktūru, biroju un aģentūru locekļu un darbinieku pārkāpumus un noteikumu neievērošanu, tādējādi palīdzot veicināt augstāko civildienesta standartu ievērošanu ES. Attiecībā uz ieņēmumiem krāpnieki pārvarēja aizvien pieaugošās grūtības pārvietot lielus preču daudzumus, sadalot preču sūtījumus mazākās daļās. Vērtības samazināšanai un krāpšanai saistībā ar preču izcelsmi tika izmantotas sarežģītas čaulas uzņēmumu shēmas, iedibinātas daudzās jurisdikcijās, tostarp ārpus ES. Ir parādījušās jaunas krāpšanas shēmas saistībā ar Covid-19, zaļo pārkārtošanos un atkritumu apsaimniekošanu.
Plašāka informācijaOLAF 2021. gadā. Krāpšanas atklāšana un novēršana (europa.eu)
 
 
PRESES NODAĻA
Eiropas Komisijas
pārstāvniecība Latvijā

Aspazijas bulvāris 28,
Rīga, Latvija, LV-1050
+371 28665579; + 371 67085421
kaspars.kreics@ec.europa.eu
kristine.liepina@ec.europa.eu