Jauni noteikumi, kas Eiropas Savienībā tiecas uzlabot ceļu satiksmes drošību un paver iespēju pilnīgi izmantot bezvadītāja transportlīdzekļus

Ziņa publicēta 06.07.2022
Šodien sāk piemērot jauno Transportlīdzekļu vispārējās drošības regulu. Tā ievieš vairākas obligātas pilnveidotas vadītājam asistējošas sistēmas, kas paredzētas ceļu satiksmes drošības celšanai, un izveido tiesisko regulējumu automatizētu un pilnībā bezvadītāja transportlīdzekļu apstiprināšanai ES. Jaunie drošības pasākumi palīdzēs labāk aizsargāt pasažierus, gājējus un riteņbraucējus visā ES, līdz 2038. gadam glābjot vairāk nekā 25 000 dzīvību un novēršot vismaz 140 000 smagu ievainojumu.

No šodienas jaunie pasākumi, ar kuriem ievieš drošības elementus, lai palīdzētu transportlīdzekļa vadītājam, ir šādi:
  • Visiem autotransporta līdzekļiem (t. i., vieglajiem automobiļiem, furgoniem, kravas automobiļiem un autobusiem): viedā ātruma pielāgošana, atpakaļgaitas noteikšana ar kameru vai sensoriem, brīdinājums par uzmanību vadītāja miegainības vai uzmanības novēršanas gadījumā, notikuma datu reģistratori, kā arī avārijas apstāšanās signāls;
  • Vieglajiem automobiļiem un autofurgoniem: papildu elementi, piemēram, joslas noturēšanas asistenta funkcija un avārijas bremzēšana;
  • Autobusiem un kravas automobiļiem: tehnoloģijas iespējamo aklo zonu labākai noteikšanai, brīdinājumi, lai novērstu sadursmes ar gājējiem vai velosipēdistiem, un riepu spiediena kontroles sistēmas.
Noteikumus vispirms piemēros jauniem transportlīdzekļu tipiem no šodienas un visiem jaunajiem transportlīdzekļiem — no 2024. gada 7. jūlija. Daži no jaunajiem pasākumiem tiks paplašināti, lai līdz 2029. gadam aptvertu dažādu veidu autotransporta līdzekļus.
Pamatojoties uz Vispārējās drošības regulu, Komisija šajā vasarā pieņems tehniskos noteikumus attiecībā uz automatizētiem un satīklotiem transportlīdzekļiem, jo īpaši pievēršoties automatizētiem transportlīdzekļiem, kas aizstāj vadītāju uz automaģistrālēm (3. līmeņa automatizācija), un bezvadītāja transportlīdzekļiem, piemēram, pilsētas transportlīdzekļiem vai robotaksometriem (4. līmeņa automatizācija).  
 
Plašāka informācija: Jauni noteikumi, kas Eiropas Savienībā tiecas uzlabot ceļu satiksmes drošību un paver iespēju pilnīgi izmantot bezvadītāja transportlīdzekļus (europa.eu)
 
 
 
PRESES NODAĻA
Eiropas Komisijas
pārstāvniecība Latvijā