ES konkurss jaunajiem tulkotājiem: skolas tagad var pieteikties

Ziņa publicēta 02.09.2022
Eiropas Komisijas ikgadējā tulkošanas konkursā “Juvenes Translatores” tagad var pieteikties vidusskolas visās ES valstīs. No 2. septembra plkst. 12.00 (pēc Centrāleiropas laika) skolas var reģistrēties tiešsaistē, lai skolēni sacenstos ar vienaudžiem visā ES. Šogad konkursa dalībnieki tulkos tekstus par tematu “Eiropas jaunatne”.

Budžeta un administrācijas komisārs Johanness Hāns sacīja:

Ar šo konkursu mēs vēlamies iedvesmot jauniešus tulkošanas karjerai un veicināt valodu apguvi. 2022. gads ir Eiropas Jaunatnes gads, un konkurss pulcēs jauniešus no dažādām valstīm, mudinās viņus likt lietā mīlestību uz valodām un palīdzēs viņiem pārvarēt barjeras starp cilvēkiem un kultūrām. Cilvēkiem dotai spējai savstarpēji sazināties un saprast citam citu neatkarīgi no atšķirībām ir būtiska nozīme, lai ES varētu plaukt.

Dalībnieki var tulkot jebkurās divās no 24 oficiālajām ES valodām (iespējamas ir 552 valodu kombinācijas).

Dalība konkursā ir divu posmu process. Pirmajā posmā skolām jāreģistrējas līdz 2022. gada 20. oktobra plkst. 12.00 pēc Centrāleiropas laika. Skolotāji var aizpildīt reģistrācijas veidlapu jebkurā no 24 oficiālajām ES valodām.

Pēc tam Komisija aicinās 705 skolas — kuras pēc nejaušības principa atlasīja dators — piedalīties nākamajā posmā. No katras valsts izraudzīto skolu skaits būs vienāds ar tās vietu skaitu Eiropas Parlamentā.

Katra izraudzītā skola dalībai konkursā izvirza ne vairāk kā piecus skolēnus. Skolēnu valstspiederībai nav nozīmes, bet visiem dalībniekiem jābūt dzimušiem 2005. gadā.

Konkurss visās skolās, kuras būs pieteikušās dalībai konkursā, notiks tiešsaistē 2022. gada 24. novembrī.

No katras valsts tiks izraudzīts viens uzvarētājs, kuru paziņos līdz 2023. gada februāra sākumam. Viņi tiks uzaicināti saņemt balvas 2023. gada pavasarī ceremonijā Briselē. Viņiem būs iespēja tikties ar profesionāliem Eiropas Komisijas tulkotājiem un uzzināt vairāk par šo profesiju un darbu ar valodām.

Konteksts

“Juvenes Translatores” (tulkojumā no latīņu valodas “jaunie tulkotāji”) ik gadu kopš 2007. gada rīko Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāts. Tas veicina valodu apguvi skolās un ļauj jauniešiem iemēģināt roku tulkotāja profesijā. Konkursā aicināti piedalīties 17 gadus veci vidusskolēni, un tas notiek vienlaicīgi visās izraudzītajās skolās visā Eiropas Savienībā.

Dažus dalībniekus šāds konkurss ir pamudinājis studēt svešvalodas augstskolā un kļūt par profesionāliem tulkotājiem. Turklāt konkurss ļauj izcelt ES valodu lielo daudzveidību.

Sīkāka informācija

“Juvenes Translatores” tīmekļvietne

“Juvenes Translatores” Facebook lapa

Sekojiet Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorātam tviterī: @translatores

Avots: Eiropas Komisijas pārstāvniecība