Svinīgā ceremonijā Eiropas Pilsoņu balvu pasniegs šā gada laureātiem Hospiss LV

Ziņa publicēta 19.09.2022
Trešdien, 21. septembrī, 2022. gada laureāts Hospiss LV svinīgā ceremonijā saņems Eiropas Pilsoņu balvas medaļu un piedalīsies diskusijā par brīvprātīgo darbu “No brīvprātīgā līdz varoņdarbam”.

2022. gada Pilsoņu balva nodibinājumam Hospiss LV tika piešķirta par pilotprojektu, sniedzot aprūpes palīdzību onkoloģijas pacientiem cieņpilnai aiziešanai. Pasākums Eiropas Savienības (ES) mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28, sāksies pulksten 11.00 ar iedvesmas stāstiem par brīvprātīgo darba nozīmi, bet 11.40 sekos balvas pasniegšanas ceremonija.

Pasākumu vadīs pasaules apceļotājs, ziedojumu akcijas Hospiss LV atbalstam “Airē māju” rīkotājs Kārlis Bardelis un ES mājas vadītāja Maija Bērtiņa, kura pieteica Hospiss LV kandidatūru Eiropas Pilsoņu balvai. Viesus ar muzikālu priekšnesumu iedvesmos dziesmu autore un dziedātāja Monta Čubare.

Sarunā par brīvprātīgo darba nozīmi piedalīsies Nodarbinātības valsts aģentūras Brīvprātīgo projekta Brīvprātīgie.lv vadītājs Ints Teterovskis, Latvijas Jaunatnes padomes valdes loceklis, Eiropas brīvprātīgo kopienas mesesamkopa.eu aktīvists Dāniels Liecis un Hospiss LV brīvprātīgās Ilze Zosule un Lienīte Ansone. Pasākumam tiešraidē varēs sekot Eiropas Parlamenta (EP) biroja Latvijā Facebook lapā.

Pasākumā aicināti piedalīties arī žurnālisti, iepriekš sazinoties ar EP preses sekretāru Latvijā Jāni Krastiņu (janis.krastins@europarl.europa.eu).

Par Eiropas Pilsoņu balvu

Eiropas Pilsoņu balva ir Eiropas mēroga apbalvojums, ko EP piešķir personām, grupām vai organizācijām par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu, veicinot ES iedzīvotāju savstarpējo sapratni un saliedētību, kā arī sekmējot pārrobežu sadarbību ES ietvaros, kas stiprina Eiropas garu. Balvu tāpat piešķir par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina Eiropas Savienības Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības – cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti.

Katrā dalībvalstī iesniegtos pieteikumus izvērtē attiecīgās valsts žūrija, kuru veido trīs EP deputāti, valsts pilsoniskās sabiedrības organizācijas pārstāvis un valsts jaunatnes organizācijas pārstāvis. Žūrija atlasa ne vairāk kā piecus projektus, kurus ar komentāriem nosūta Eiropas Pilsoņu balvas komitejai, kas lemj par uzvarētājiem no visas ES. Katru gadu balvu piešķir ne vairāk kā 50 laureātiem no visas Eiropas, vismaz vienam no katras dalībvalsts. Šogad balva piešķirta 30 laureātiem.

Latvijas žūrijas sastāvā bija EP deputāts Andris Ameriks, bijušie deputāti Aldis Kušķis un Guntars Krasts, biedrības “Eiropas Kustība Latvijā” viceprezidente Lolita Čigāne un Latvijas Jaunatnes Padomes prezidente Ilze Bergmane.

Žūrija savā pamatojumā izvirzīt balvai Hospiss LV norāda, ka organizācijas īstenotais projekts ir “lieliska, unikāla, augsti novērtēta iniciatīva paliatīvās aprūpes jomā, kas ir sarežģīta, vēl ne tik plaši apspriesta, bet ļoti svarīga tēma Latvijas sabiedrībā.” Žūrijas locekļi arī uzsver, ka atbalsts vājākajiem sabiedrības locekļiem un solidaritāte ir ļoti svarīgas un patiesas Eiropas vērtības.

Plašākai informācijai

Jānis Krastiņš

Eiropas Parlamenta preses sekretārs Latvijā

Tālr.: + 371 26542369

E-pasts: janis.krastins@europarl.europa.eu