Irāna: Eiropas Parlaments prasa ES sankcijas amatpersonām, kas atbildīgas par Mahsas Amini nāvi

Ziņa publicēta 06.10.2022
Parlaments nosoda Mahsas Amini nāvi un prasa noteikt ES sankcijas pret viņas slepkavām un personām, kas iesaistītas sieviešu tiesību aizstāvībai veltīto protestu apspiešanā.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā Parlaments izvērtē notikumus Irānā pēc 22 gadus vecās kurdu izcelsmes Irānas iedzīvotājas Mahsas Amini nāves no valsts tikumības policijas rokām, kā arī pēc tam aizsākušos ielu protestus pret stingro valdošo režīmu.

EP deputāti stingri nosoda Amini nāvi un aicina objektīvi, efektīvi un, pats galvenais, neatkarīgi izmeklēt viņas traģisko nāvi un apgalvojumus par viņas spīdzināšanu. Policija viņu arestēja 13. septembrī par to, ka viņa neesot ievērojusi Irānas stingro galvassegas valkāšanas likumu, un trīs dienas vēlāk viņa nomira Teherānas slimnīcā pēc fiziskas vardarbības apcietinājuma laikā.

ES ir jāpiemēro sankcijas represijās iesaistītajām Irānas amatpersonām

Parlaments pauž stingru atbalstu miermīlīgo protestu kustībai Irānā un solidaritāti ar jaunajām sievietēm, kas vada protestus un tajos piedalās. Tas stingri nosoda Irānas drošības spēku plašo, tīšo un nesamērīgo spēka pielietošanu pret miermīlīgiem protestētājiem, kas jau prasījusi daudz upuru, un prasa Irānas varas iestādēm nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visas personas, kas ir ieslodzītas tikai tāpēc, ka saistībā ar protestiem ir miermīlīgi izmantojušas savas tiesības uz vārda, biedrošanās un miermīlīgas pulcēšanās brīvību, kā arī visus cilvēktiesību aizstāvjus.

Rezolūcijā ES tiek mudināta saskaņā ar Vispārējo cilvēktiesību sankciju režīmu piemērot sankcijas Irānas amatpersonām, kas iesaistītas Mahsas Amini nāvē un vardarbībā pret protestētājiem.

ANO jāveic izmeklēšana par notikumiem Irānā

Parlaments arī aicina Apvienoto Nāciju Organizāciju un jo īpaši tās Cilvēktiesību padomi sākt izmeklēšanu par nesenajiem notikumiem Irānā. EP deputāti arī mudina ES dalībvalstis, kurām ir diplomātiskā klātbūtne šajā valstī, koordinēt savu rīcību, lai aizsargātu cilvēktiesību aizstāvjus, jo īpaši sieviešu tiesību aizstāvjus, un ES un Irānas dubultpilsoņus.

Papildu informācija

Plenārsēdes debates ar ES ārpolitikas vadītāju Žuzepu Borelu (04.10.2022.)

Parlamenta delegācijas attiecībām ar Irānu priekšsēdētājas Kornēlijas Ernstas paziņojums par Mahsas Amini nāvi un vardarbību pret protestētājiem Irānā (22.09.2022.)

Eiropas Parlamenta delegācija attiecībām ar Irānu

 

Jānis KRASTIŅŠ
Preses sekretārs Latvijā
(+371) 6708 5461
(+371) 26 542 369
janis.krastins@europarl.europa.eu