Jaunieši plānos videi draudzīgas brīvdienu mājas

Ziņa publicēta 08.09.2011
Otrdien, 13.septembrī no pulksten 14.30—17.30 ES Mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā,notiks jau otrā projekta SKOLNIEKS PĒTNIEKS PILSĒTNIEKS [SPP] darbnīca ĒKA UN ENERĢIJA, ko rīko Latvijas Arhitektu savienība [LAS] sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā [EKPL]. Piedalīties aicināti 7.—9.klašu skolēni, lai kopā ar jaunajiem arhitektiem diskutētu par atjaunojamajiem energoresursiem [ūdens, vējš, saule, zeme, biomasa], analizētu dabas dotās iespējas [jūras, upes vai meža malas, līdzenums, kalns], uzzinātu par videi draudzīgiem arhitektūras risinājumiem [debespuses, reljefs, augi, ūdenstilpnes, skati, būvmateriāli, funkcijas, forma, maināmība], kā arī lai uzprojektētu brīvdienu māju atbilstoši savas ģimenes interesēm un novietnes īpatnībām. 

«Valsts iedzīvotājiem ir ne tikai tiesības uz kvalitatīvu un estētiski pievilcīgu dzīves telpu, kas radīta un tiek uzturēta ilgtspējīgai attīstībai, bet arī pienākums palīdzēt to veidot un uzturēt,» teikts mūsu valdības apstiprinātā dokumentā, kas nosaka politiskās pamatnostādnes izmaiņām Latvijas arhitektūrā. Starp rīcības virzieniem problēmu risināšanai noteikts sekmēt sabiedrības izpratni un līdzdalību visiem labvēlīgas un veselīgas dzīves telpas veidošanā. Apbūvētas vides lietotāju zināšanas par enerģiju taupošu mājokli ietaupa jau projektēšanā un būvniecībā ieguldāmos resursus, jo ēkas veido lielāko daļu enerģijas patēriņa Eiropas Savienībā.

Tāpat kā visi pasākumi ES Mājā, arī SPP darbnīcas ĒKA UN ENERĢIJA apmeklējums ir brīvs un bezmaksas, taču vietu skaits — ierobežots. Tāpēc piesakies jau iepriekš, rakstot uz e-pasta adresi esmaja@esmaja.lv vai zvanot pa tālruni 67085445. Papildu informācija: www.esmaja.lv

Brīvdomīgās izglītības projekts SPP ir LAS Jauno Arhitektu apvienības [JAA] iniciatīva, kas uzsākta 2009.gadā, lai apbūvētās vides veidošanas mākslā ievadītu bērnus un jauniešus. Harmonisku apbūvēto vidi var veidot tikai labi informēta, radoša un sadarboties griboša sabiedrība.

Vairāk SPP mājas lapā: http://www.skolniekspetniekspilsetnieks.lv/

SPP darbnīcas vadītāja: Ieva Skadiņa, arhitekte
SPP komanda: Anda Ābele, Barbara Bula, Ieva Skadiņa, Ilze Didrihsone, Ilze Mekša, Ilze Miķelsone, Indra Ķempe, Liene Daņiļēviča, Māra Ābele, Nora Saulespurēna, Renāte Pablaka, Viktorija Barinova, Zane Karpova, Zanda Redberga, Igors Suhovilovs, Ivo Šteimanis, Raimonds Saulītis, Zigmārs Jauja, arhitekti

SPP stils: H2E


Atbalsta: Sorosa fonds Latvija, LAS JAA, EKPL un dizaina birojs H2E

Teksts: Indra Ķempe, SPP koordinatore
Kontaktinformācijai: indra@skolniekspetniekspilsetnieks.lv