Digitālo pakalpojumu akts: stājas spēkā ES ļoti nozīmīgie noteikumi par tiešsaistes platformām

Ziņa publicēta 17.11.2022
Šodien ar Digitālo pakalpojumu aktu (DPA) stājas spēkā jauns, nozīmīgs ES noteikumu kopums par drošāku un atbildīgāku tiešsaistes vidi. Digitālo pakalpojumu akts attiecas uz visiem digitālajiem pakalpojumiem, kas saista patērētājus ar precēm, pakalpojumiem un saturu. Ar to tiek noteikti visaptveroši jauni pienākumi tiešsaistes platformām, lai mazinātu kaitējumu un novērstu riskus tiešsaistē, ieviesta stingra lietotāju tiesību aizsardzība tiešsaistē, un uz digitālajām platformām tiek attiecināta unikāla, jauna pārredzamības un pārskatatbildības sistēma. Šie noteikumi, kas izstrādāti kā vienots un saskanīgs ES noteikumu kopums, visā vienotajā tirgū nodrošinās jaunu aizsardzību lietotājiem un juridisko noteiktību uzņēmumiem. Digitālo pakalpojumu akts ir pirmā šāda veida regulatīvā rīkkopa visā pasaulē un nosaka starptautisku standartu regulatīvai pieejai tiešsaistes starpniekiem.

Priekšsēdētājas izpildvietniece jautājumos par digitālajam laikmetam gatavu Eiropu Margrēte Vestagere:

Ar Digitālo pakalpojumu aktu mums tagad ir skaidri tiesību akti. Tiešsaistes platformas ir vairāku mūsu ikdienas dzīves, demokrātijas un ekonomikas galveno aspektu pamatā. Ir tikai loģiski, ka mēs nodrošinām, ka šīs platformas pilda savus pienākumus attiecībā uz nelikumīga tiešsaistes satura apjoma samazināšanu un cita kaitējuma tiešsaistē mazināšanu, kā arī lietotāju pamattiesību un drošības aizsardzību.

Iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons:

Komisija ātri gatavojas uzņemties savu jauno uzraudzītājas lomu attiecībā uz dažiem pasaules lielākajiem un ietekmīgākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, kuru produktus katru dienu izmanto miljoniem Eiropas iedzīvotāju un uzņēmumu. Šie jaunie noteikumi mūs ieved jaunā laikmetā, kad lielas tiešsaistes platformas vairs nevarēs ignorēt savus lietotājus tikai tāpēc, ka tās ir tik lielas. Jaunais noteikumu kopums tiks atbalstīts ar stingru uzraudzību un izpildes panākšanu, tostarp noteikumu nepildīšanas gadījumā nosakot naudas sodus līdz 6 % apmērā no vispārējā apgrozījuma vai pat aizliegumu darboties ES vienotajā tirgū, ja nopietni pārkāpumi atkārtojas. Ikviens tiek laipni aicināts veikt uzņēmējdarbību ES, taču būs jāievēro šie jaunie noteikumi.

Jauni pienākumi digitālo pakalpojumu jomā

Ar DPA tiek ieviests visaptverošs jauns noteikumu kopums tiešsaistes starpniecības pakalpojumu sniedzējiem par to, kā tiem jāizstrādā savi pakalpojumi un procedūras. Jaunie noteikumi ietver jaunus pienākumus, lai ierobežotu nelikumīga satura un nelikumīgu produktu izplatīšanu tiešsaistē, palielinātu nepilngadīgo aizsardzību un sniegtu lietotājiem plašāku izvēli un pilnīgāku informāciju. Dažādu tiešsaistes dalībnieku pienākumi ir atkarīgi no viņu lomas, lieluma un ietekmes uz tiešsaistes ekosistēmu. Pārskats ir pieejams šeit.

Visiem tiešsaistes starpniekiem būs jāievēro jauni, plaši pārredzamības pienākumi, lai uzlabotu pārskatatbildību un pārraudzību, piemēram, jāievieš jauns mehānisms ziņošanai par nelikumīgu saturu. Īpašs režīms tiek ieviests attiecībā uz platformām, kurās ir vairāk nekā 45 miljoni lietotāju. Šādu ļoti lielu tiešsaistes platformu vai meklētājprogrammu papildu pienākumi ietver plašus ikgadējus novērtējumus par tiešsaistes kaitējuma riskiem to pakalpojumiem, piemēram, attiecībā uz nelikumīgu preču vai satura pieejamību vai dezinformācijas izplatīšanu. Saskaņā ar DPA būs jāievieš piemēroti riska mazināšanas pasākumi, un pakalpojumiem un mazināšanas pasākumiem būs jāveic neatkarīga revīzija.

Mazākām platformām un jaunuzņēmumiem tiks piemērots mazāks pienākumu kopums, īpaši atbrīvojumi no konkrētiem noteikumiem un, kas ir vissvarīgāk, tiks nodrošināta lielāka juridiskā skaidrība un noteiktība attiecībā uz darbību visā ES vienotajā tirgū. 

Uzlaboti pamattiesību aizsardzības pasākumi tiešsaistē

Jaunie noteikumi aizsargā lietotāju pamattiesības ES arī tiešsaistes vidē. Jauna vārda brīvības aizsardzība ierobežos platformu patvaļīgus satura moderācijas lēmumus un piedāvās jaunus veidus, kā lietotāji var veikt informācijā balstītus pasākumus pret platformu, kad viņu saturs tiek moderēts. Piemēram, tiešsaistes platformu lietotājiem tagad būs dažādi līdzekļi, lai apstrīdētu satura moderācijas lēmumus, tostarp gadījumos, kad šie lēmumi ir balstīti uz platformu noteikumiem. Lietotāji var sūdzēties tieši platformā, izvēlēties ārpustiesas strīdu izšķiršanas struktūru vai vērsties tiesā.

Jaunie noteikumi arī paredz, ka platformu noteikumi ir jāizklāsta skaidrā un kodolīgā veidā un jāievēro lietotāju pamattiesības.

Turklāt ļoti lielām tiešsaistes platformām un meklētājprogrammām būs jāveic visaptverošs novērtējums par riskiem, kas apdraud pamattiesības, tostarp vārda brīvību, persondatu aizsardzību un plašsaziņas līdzekļu brīvību un plurālismu tiešsaistē, kā arī bērnu tiesības.

Jaunas uzraudzības pilnvaras Komisijai 

Ar Digitālo pakalpojumu aktu tiek radīts vēl nebijis tiešsaistes platformu publiskās pārraudzības līmenis visā Savienībā gan valstu, gan ES līmenī. Komisijai ir pilnvaras tieši uzraudzīt ļoti liela tiešsaistes platforma un ļoti lielas tiešsaistes meklētājprogrammas, proti, uzņēmumus, kas katrs atsevišķi sasniedz vairāk nekā 10 % ES iedzīvotāju, t. i., aptuveni 45 miljonus cilvēku. Turklāt katrai dalībvalstij būs jāieceļ digitālo pakalpojumu koordinators, kas uzraudzīs citas DPA darbības jomas struktūras, kā arī ļoti lielas tiešsaistes platformas un ļoti lielas tiešsaistes meklētājprogrammas nesistēmiskos jautājumos. Valstu koordinatori un Eiropas Komisija sadarbosies ar Eiropas Digitālo pakalpojumu padomes starpniecību. Tiks izveidots ES mēroga mehānisms sadarbībai starp valstu regulatoriem un Komisiju.

Komisija veido Algoritmiskās pārredzamības Eiropas centru (ECAT), lai atbalstītu tā uzraudzības lomu ar iekšējām un ārējām daudzdisciplīnu zināšanām. Šis centrs sniegs atbalstu ar novērtējumiem par to, vai algoritmisko sistēmu darbība atbilst riska pārvaldības pienākumiem, kas DPA noteikti ļoti lielām tiešsaistes platformām un ļoti lielām tiešsaistes meklētājprogrammām, lai nodrošinātu drošu, paredzamu un uzticamu tiešsaistes vidi.

Turpmākie pasākumi

Pēc DPA stāšanās spēkā šodien tiešsaistes platformām būs trīs mēneši laika (līdz 2023. gada 17. februārim), lai paziņotu aktīvo galalietotāju skaitu savās tīmekļvietnēs. Komisija arī aicina visas tiešsaistes platformas tai paziņot publicētos skaitļus. Pamatojoties uz lietotāju skaitu, Komisija izvērtēs, vai platforma būtu jāiekļauj ļoti lielu tiešsaistes platformu vai meklētājprogrammu sarakstā. Pēc tam, kad Komisija būs lēmusi par iekļaušanu šādā sarakstā, attiecīgajām tiešsaistes platformām vai meklētājprogrammām būs četri mēneši laika, lai izpildītu DPA noteiktos pienākumus, tostarp veicot un iesniedzot Komisijai pirmo ikgadējo riska novērtējumu. ES dalībvalstīm būs jāpiešķir pilnvaras saviem digitālo pakalpojumu koordinatoriem līdz 2024. gada 17. februārim, t. i., vispārējam DPA piemērošanas sākuma datumam, kad DPA būs pilnībā piemērojams visām tā darbības jomā ietilpstošajām struktūrām.

Vispārīga informācija

Komisija 2020. gada 15. decembrī nāca klajā ar priekšlikumu par DPA, kā arī priekšlikumu par Digitālo tirgu aktu (DTA) kā visaptverošu satvaru, lai ikvienam nodrošinātu drošāku un taisnīgāku digitālo telpu. Digitālo tirgu akts stājās spēkā 2022. gada 1. novembrī.

Digitālie pakalpojumi ietver plašu tiešsaistes pakalpojumu klāstu — no vienkāršām tīmekļvietnēm līdz interneta infrastruktūras pakalpojumiem un tiešsaistes platformām. Digitālo pakalpojumu aktā paredzētie noteikumi galvenokārt attiecas uz tiešsaistes starpniekiem un platformām. Piemēram, tiešsaistes tirdzniecības vietām, sociālajiem tīkliem, satura kopīgošanas platformām, lietotņu veikaliem un tiešsaistes ceļojumu un izmitināšanas platformām.

Sīkāka informācija

ES Oficiālā Vēstneša teksts

Digitālo pakalpojumu akts – jautājumi un atbildes

Digitālo pakalpojumu akts – faktu lapa

Digitālo pakalpojumu akta pakete  

Avots: Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā