EP priekšsēdētāja Metsola sāk kampaņu “Cerības ģeneratori” Ukrainas atbalstam

Ziņa publicēta 25.11.2022
Lai apgādātu Ukrainu ar elektroenerģijas ģeneratoriem, EP priekšsēdētāja Metsola kopā ar Florences mēru un Eurocities prezidentu Dario Nardellu uzsākusi kampaņu “Cerības ģeneratori”.

Trešdien Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola un Florences mērs un Eurocities (vairāk nekā 200 Eiropas lielāko pilsētu tīkla) prezidents Dario Nardella atklāja iniciatīvu “Cerības ģeneratori”. Kampaņas atklāšanā piedalījās arī Ukrainas prezidenta Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks, kurš pauda atzinību par šo iniciatīvu. Kampaņā pilsētas tiek aicinātas ziedot elektroenerģijas ģeneratorus un transformatorus, lai palīdzētu ukraiņiem pārvarēt gaidāmo skarbo ziemu.

Šie ģeneratori palīdzēs uzturēt būtisku valsts infrastruktūru, piemēram, apgādāt ar elektroenerģiju slimnīcas, skolas, ūdensapgādes iekārtas, palīdzības centrus, patversmes, mobilo sakaru torņus un citus svarīgus objektus.

Kopš Krievija sākusi karu pret Ukrainu, tā pastāvīgi uzbrūk ļoti nozīmīgiem Ukrainas civilās infrastruktūras objektiem, tādējādi pārkāpjot starptautiskās un humanitārās tiesības. Šajos uzbrukumos ir sabojāta vai iznīcināta vairāk nekā puse Ukrainas elektroenerģijas tīkla, atstājot miljoniem ukraiņu bez elektrības.

Kampaņas atklāšanas preses konferencē Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola sacīja:

“Eiropas Parlaments un ES ir izrādījuši lielu solidaritāti ar Ukrainu humanitārajā, militārajā un finanšu jomā. Tagad valstij nepieciešams praktisks atbalsts, lai tā spētu izturēt ziemu.

Es aicinu Eiropas visas lielās un mazās pilsētas un reģionus pievienoties kampaņai “Cerības ģeneratori”. Kopā mēs varam paveikt ļoti daudz.”

Eurocities prezidents un Florences mērs Dario Nardella sacīja:

“Kopš kara sākuma Eurocities tīkls ir paudis atbalstu Ukrainai. 19. augustā Kijevā mēs parakstījām saprašanās memorandu, lai atbalstītu Ukrainas ilgtspējīgu atjaunošanu. Tagad līdzās mūsu partnerorganizācijām mēs koordinēsim sadarbību ar vairāk nekā 200 lielākajām pilsētām, un kopā ar priekšsēdētāju Metsolu mēs darīsim visu iespējamo, lai tiešā veidā palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem.

Nākamnedēļ Vīnē ikgadējā Eurocities sadarbības platformā mēs ar šo iniciatīvu iepazīstināsim tuvāk vairāk nekā 80 pilsētas, kas tajā piedalīsies. Kā pilsētu pašvaldību vadītāji mēs zinām, cik svarīga ir vietējo pakalpojumu pieejamība. Izsludinot tiešu aicinājumu pilsētām kopīgi palīdzēt Ukrainai un ziedot tai ģeneratorus un transformatorus, mēs varam palīdzēt nodrošināt, ka Ukrainas pilsētas spēs vadīt savu ikdienas dzīvi tik labi, cik vien iespējams. Mums jārīkojas nekavējoties. Sākas ziema, trūkst elektrības un gāzes. Nedrīkstam zaudēt laiku.”

Ukrainas prezidenta Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks sacīja:

“Mēs lepojamies ar to, ka eiropieši un viņu iestādes, tādas kā Eiropas Parlaments un Eurocities, šodien stāv līdzās Ukrainai, reaģējot uz Krievijas teroristu taktiku, kas vērsta pret ukraiņu civiliedzīvotājiem.”

Preses konferences video var noskatīties šeit.

Jānis KRASTIŅŠ
Preses sekretārs Latvijā
(+371) 6708 5461
(+371) 26 542 369
janis.krastins@europarl.europa.eu